Учени откриха свидетелства, че хората могат да различават шести вкус, който се асоциира с богатите на въглехидрати храни. Това откритие не само прибавя още един вкус към списъка, който в момента включва солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може да обясни и защо толкова обичаме нишестени храни.

„Смятам, че това е причината хората да предпочитат сложни въглехидрати” – посочва ръководителят на изследването Джуюн Лим от Орегонския държавен университет за New Scientist.

„Захарта има страхотен вкус за кратко, но ако ви предложат шоколад и хляб, може да изядете малко количество от шоколада, но ще изберете хляба в по-големи количества, или като всекидневно основно.”

Лим и колегите й събират 22-ма участници и им дават да опитат различни разтвори, съставени от различни количества въглехидрати. Участниците е трябвало да класират вкуса на всеки един.

„Те нарекоха вкуса „нишестен”. Азиатците биха го нарекли „оризов”, европейците „хлебен” или „тестен”. Все едно, че ядеш брашно.” – обяснява Лим.

В следващия етап от експеримента дали на участниците специална съставка, която блокира вкусовите рецептори за сладко, а след това съставка, която блокира ензима, разграждащ въглехидратите с дълги молекули. Тази стъпка е била от съществено значение, защото до момента учените бяха единодушни, че хората не могат да уловят вкуса на въглехидратите, а само сладкия вкус, останал от захарните молекули, които ги съставят. Когато приемаме въглехидрати, според досегашните изследвания, ние би трябвало да усещаме само сладък вкус.