Учените откриха шести вкус. Той обяснява защо толкова обичаме тестеното

21 септември 2019 г., 18:01
2987

Снимка: Shutterstock

Учени откриха свидетелства, че хората могат да различават шести вкус, който се асоциира с богатите на въглехидрати храни. Това откритие не само прибавя още един вкус към списъка, който в момента включва солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може да обясни и защо толкова обичаме нишестени храни.

„Смятам, че това е причината хората да предпочитат сложни въглехидрати” – посочва ръководителят на изследването Джуюн Лим от Орегонския държавен университет за New Scientist.

„Захарта има страхотен вкус за кратко, но ако ви предложат шоколад и хляб, може да изядете малко количество от шоколада, но ще изберете хляба в по-големи количества, или като всекидневно основно.”

Лим и колегите й събират 22-ма участници и им дават да опитат различни разтвори, съставени от различни количества въглехидрати. Участниците е трябвало да класират вкуса на всеки един.

„Те нарекоха вкуса „нишестен”. Азиатците биха го нарекли „оризов”, европейците „хлебен” или „тестен”. Все едно, че ядеш брашно.” – обяснява Лим.

В следващия етап от експеримента дали на участниците специална съставка, която блокира вкусовите рецептори за сладко, а след това съставка, която блокира ензима, разграждащ въглехидратите с дълги молекули. Тази стъпка е била от съществено значение, защото до момента учените бяха единодушни, че хората не могат да уловят вкуса на въглехидратите, а само сладкия вкус, останал от захарните молекули, които ги съставят. Когато приемаме въглехидрати, според досегашните изследвания, ние би трябвало да усещаме само сладък вкус.

След като били добавени блокерите, участниците все още можели да усетят и да опишат „нишестения” вкус, което кара Лим да заключи, че хората са способни да улавят специфичния вкус на въглехидратите.

„Всяка култура има главен източник на сложни въглехидрати. Идеята, че не можем да вкусим това, което ядем, няма смисъл.” – казва Лим.

Резултатите също предполагат, че новооткритият вкус може да е причината хората да обичат богати на въглехидрати храни като хляб и ориз, които имат дълга история като част от човешката култура.

Сега, при наличието на солидна хипотеза, върху която да стъпи, екипът се надява да идентифицира специфичните рецептори върху езика, които са отговорни за улавянето на шестия вкус.

„Нишестено” не е единственият вкус, който учените разследват. През 2015 г. специалисти от САЩ откриха свидетелства, че мазното може да бъде отделен вкус. Те посочват, че само по себе си, мазното е доста блудкав вкус, но служи за усилване на други вкусове, по начин, подобен на горчивото.

Друг екип изследва възможността калцият, кръвта и аминокиселините също да имат отделни вкусове.

Независимо от това дали тези „вкусове” ще влязат в официалния списък, или не, ясно е, че все още знаем твърде малко за собствените ни усти и сетива. Можем да се надяваме, че един ден напълно ще разбираме  един от най-важните аспекти на всекидневния ни живот: яденето.

Източник: Science Alert

Коментари