След като били добавени блокерите, участниците все още можели да усетят и да опишат „нишестения” вкус, което кара Лим да заключи, че хората са способни да улавят специфичния вкус на въглехидратите.

„Всяка култура има главен източник на сложни въглехидрати. Идеята, че не можем да вкусим това, което ядем, няма смисъл.” – казва Лим.

Резултатите също предполагат, че новооткритият вкус може да е причината хората да обичат богати на въглехидрати храни като хляб и ориз, които имат дълга история като част от човешката култура.

Сега, при наличието на солидна хипотеза, върху която да стъпи, екипът се надява да идентифицира специфичните рецептори върху езика, които са отговорни за улавянето на шестия вкус.

„Нишестено” не е единственият вкус, който учените разследват. През 2015 г. специалисти от САЩ откриха свидетелства, че мазното може да бъде отделен вкус. Те посочват, че само по себе си, мазното е доста блудкав вкус, но служи за усилване на други вкусове, по начин, подобен на горчивото.

Друг екип изследва възможността калцият, кръвта и аминокиселините също да имат отделни вкусове.

Независимо от това дали тези „вкусове” ще влязат в официалния списък, или не, ясно е, че все още знаем твърде малко за собствените ни усти и сетива. Можем да се надяваме, че един ден напълно ще разбираме  един от най-важните аспекти на всекидневния ни живот: яденето.

Източник: Science Alert