Учени от Австралия са открили "безпрецедентно" поведение на близка звезда, която преди е била в латентно състояние, съобщи Синхуа.
   
В ново изследване екип под ръководството на Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) описва необичайни радиоимпулси от магнетара XTE J1810-197.
   
Магнетарът е вид неутронна звезда с изключително мощно магнитно поле.
   
Използвайки радиотелескопа "Паркс" на CSIRO изследователите са установили, че XTE J1810-197 - най-близкият до Земята магнетар на разстояние 8000 светлинни години, излъчва кръгово поляризирана светлина. В резултат на това светлината изглежда като спирала, докато се движи през пространствотo, предава БТА. Водещият автор на изследването Маркъс Лоуър от CSIRO каза, че откритията са неочаквани и безпрецедентни.

"За разлика от радиосигналите, които сме наблюдавали от други магнетари, този излъчва огромни количества бързо променяща се кръгова поляризация. Никога досега не бяхме виждали подобно нещо", каза Лоуър в съобщение за медиите.

Според учения резултатите предполагат, че над магнитния полюс на звездата има свръхнагрята плазма, която причинява явлението. Как обаче плазмата го предизвиква остава неизвестно.

Радиосигналите от XTE J1810-197 са засечени за първи път през 2003 г., преди звездата да  изпадне в латентно състояние за повече от 10 години.

Това е един от малкото магнетари, за които е известно, че произвеждат радиоимпулси.

Маниша Калеб, съавтор на изследването от университета на Сидни, отбелязва, че изучаването на магнетарите предлага ценна представа за физиката на интензивните магнитни полета и средата, която създават.