В миналото бебетата обикновено са започвали с общата храна около 4-месечна възраст, защото много от тях показвали интерес, а и апетит, точно по това време. Преди десетина години обаче Световната здравна организация издаде предписание, според което е най-добре бебетата да бъдат основно на майчино мляко (не адаптирано) до 6-ия месец.   

Не всички родители спазват правилото за 6-те месеца, но то така или иначе идва отвсякъде като съвет. Здравните организации в повечето страни съветват, че ако все пак се вземе решение за по-ранно захранване на детето, то непременно трябва да бъдат избягвани потенциално алергизиращи храни като фъстъци и яйца.

Съвсем ново канадско проучване обаче влиза в противоречие с установеното схващане. Според него, а и според няколко подобни, изготвени от специалисти алерголози, за да се избегнат хранителните алергии, е най-добре твърдата храна да бъде въведена в бебешкото меню около 4-ия месец. Едно от проучванията твърди, че ако искате да избегнете алергията към фъстъци, е най-добре да ги давате на детето си още от 4-ия месец.

Честно казано, не се наемаме да потвърдим това, но учените дълбаят в тази посока. Още няколко изследвания предлагат гледната точка, че може и да е добре, ако на най-малките се дават пшенични продукти, яйца и краве мляко горе-долу на подобна възраст. Тези проучвания предполагат и развиването на анемия в децата, при които разнообразната храна бива въвеждана по-късно, заради липсата на достатъчно желязо в кърмата.

Една от критиките към предписанието на СЗО за 6-те месеца е, че то е валидно по-скоро за развиващите се страни, където е добре бебетата да бъдат кърмени по-дълго време, за да не са в опасност от поглъщане на замърсена вода, докато се най-уязвими.

Мисленето на учените също се променя. Бременните бяха съветвани да избягват фъстъците, докато през 2013-а не се появи проучване, което доказва, че именно избягването им може да доведе до развитието на алергия към фъстъци при децата.

Самите учени, провели изследването, обаче смятат, че за бебетата и за майките е най-добре да се придържат към кърменето, защото то има незаменими ползи и за двете страни. Все пак родителите са насърчавани да обръщат внимание на нуждите на детето си и ако то проявява интерес към общата храна на по-ранен етап, да се опитат лека-полека да я въведат паралелно с кърменето.

Предстоят още проучвания по темата, с които ще стане ясно дали правилото на 6-те месеца може да бъде опровергано. Засега на нас не ни изглежда точно така.

Източник: Новите родители