Кризата с коронавируса създаде ситуация, в която множество малки бизнеси трябва да се борят с нокти и зъби за своето оцеляване (а много родители трябва да полагат огромни усилия, за да запазят психическото си здраве). Желанието на всички днес е нещата да се върнат към „нормалното“ възможно най-скоро, но в момента това изглежда невъзможно.

Затова е важно да се адаптираме към създалата се ситуация, което само по себе си е истинско предизвикателство. Сега трябва да работим още по-здраво, за да предпазим бизнеса си от колапс, и същевременно с това да отделяме повече внимание на нашите деца и/или роднини, с които споделяме повече време през деня. Мозъкът ни обаче е свикнал да възприема домашната обстановка по друг начин. За повечето от нас домът не е място за работа, а за отдих и почивка. Как тогава можем да се адаптираме към големи кризи, подобни на тази, в която се намираме в момента?  

Повечето от нас нямат опит с тази материя, но Айша Ахмед, професор по политически науки, изследвал въздействието на войните и други животопроменящи кататсрофи върху хората, може да ни даде няколко съвета в тази насока.

„Както всички останали, аз съм просто човек, който се старае да се приспособи към живота в условия на пандемия. Въпреки това, аз съм работила и живяла в условия на война, бедност и разруха на много места по света. Имам опити с епидемии от заразни заболявания означава, недостиг на храна, и мерки за социално дистанциране“, пише Ахмед в Chronicle of Higher Education.

Публикацията ù е насочена към академичните ù колеги, но нейните уроци за начина, по който хората преминават през кризи, в този момент са повече от релевантни и приложими за всички  нас, било то за собственици на бизнес, които опитват да запазят служителите си, или майки с малки деца, които трябва да им отделят специално внимание в условията на домашна изолация. Ахмед очертава три етапа, през които преминава всеки човек в кризисна ситуация:

Първа фаза - Търсене на сигурност

Ако се чувствате неприятно и мислите, че през последните няколко седмици сте били непродуктивни, не се притеснявайте, защото не сте единствени.

„Напълно нормално е да се чувствате изгубени в първоначалните етапи на преходния период. Приемете това като добър знак, че не таите заблуди за ситуацията и че си позволявате да изпълните нужните задачи, напук на вашата тревожност. Няма психически здрав човек, който да се чувства добре по време на глобална катастрофа, така че дискомфорта, който изпитвате, е знак, че сте успели да запазите здравия си разум“, казва Ахмед.

Тя съветва да се освободите от обсебващите идеи за това какво трябва да правите в момента.

„Фокусирайте се върху вашата физическа и психическа сигурност. Приемете, че сте получили позволение да използвате времето си по „непродуктивен начин“ и да отделяте повече внимание на вашите близки“, добавя тя.

Втора фаза – Отваряне към нови предизвикателства

Макар че е напълно естествено в първите дни на кризата да се изолирате максимално от света около вас и да се скриете в черупката си. Не след дълго обаче ще изпитате нуждата да си покажете главата и да направите нещо.

„След като сте придобили нужното чувство на сигурност, вашето тяло и ум ще се приспособят към ситуацията и вие ще започнете да търсите нови предизвикателства.“, казва Ахмед.

 Това звучи обнадеждаващо за хората, които още са на първата фаза, но Ахмед подчертава, че адаптацията не трябва да бъде пришпорвана насилствено. Слушайте вътрешния си глас, а не това, с което ви облъчват отвън.

„Сега, повече от всякога, трябва да изоставим маските и да бъдем себе си. Промяната в мисленето изисква търпение и смирение. Човешката трансформация е едновременно тежка и приятна, грозна и красива, разочароваща и вдъхновяваща. Не бързайте, позволете на времето да си свърши работата и да ви помогне да промените начина, по който гледате на света“, добавя тя.

Трета фаза – Приемане на новото „нормално“

Колкото и мрачна да изглежда ситуацията в началото, винаги има светлина в края на тунела.

„От другата страна на промяната ще ви чака вашият креативен и устойчив ум. Ще започнете отново да се чувствате нормално. Работата ви ще придобие нов смисъл и вие ще се чувствате по-комфортно в тази променяща се обстановка. Ще се появяват нови идеи, които никога не биха ви дошли на ум, ако бяхте предпочели да се залъгвате за ситуацията“, казва Ахмед.

Когато стигнете до фазата на приемането, вие вече имате нов „нормално“ и животът може да продължи по естествения си път.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз