Не само тялото заслужава грижи, но и душата. Тя се нуждае от тях най-вече в днешно време, когато светът изглежда е полудял. Тук ще ви разкрием 8 стратегии за ментално здраве, с чиято помощ отново да вкарате живота си в релси.

1. Дайте си 24 часа почивка

Съвет, който терапевтите обичат да дават, но пациентите рядко изпълняват: Ако забележите, че психиката влияе на физическото ви благосъстояние, вземете си 24-часова почивка. Когато душата страда, външните белези може да са затруднена концентрация, вътрешно безпокойство или мъчителни размисли. В такива случаи имате пълно основание да си вземете болнични, също както ако сте пипнали вирус. Ако постоянно прекрачвате менталните си граници, в един момент неизбежно ще рухнете и физически и тогава ще се наложи да си вземете много по-продължителен отпуск, отколкото ако си дадете 24 часа почивка при първите признаци за душевно претоварване.  

2. Не работете

И тези 24 не са, за да свършите цялата изостанала работа. Самоналожената почивка по-скоро трябва да ви послужи да натиснете бутона за пауза и да помислите за истински важните неща в живота си. Ще се уверите, че земята може да се върти и без вас. Наистина, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но ще го постигнете при условие, че сте честни със себе си и приемете да ви се помогне.

3. Създайте си чиста среда

Независимо от принудителната пауза, за някои хора може да по-полезно да разтребят жилището си. Почистете стаите, подредете си гардероба, сортирайте документите си. Така, от една страна, ще ангажирате ръцете вместо главата си, а от друга – мислите ви могат да се реят свободно.  Освен това на умозрителните хора може да им помогне да се почувстват пречистени вътрешно, щом наоколо цари ред.

4. Разходката като медитация

Медитацията се споменава във всеки наръчник за самопомощ и това не е случайно. Тъкмо когато имате усещането, че сте прекалено припрени, за да медитирате, ще установите с изненада колко добре ще ви се отрази това духовно занимание. Но ако в началото все още се чувствате неспокойни, започнете с медитационна разходка. Слушайте медитация и умишлено позволете на околната среда да ви въздейства. След като усвоите тази осъзнатост, с времето ще успете да нагодите сетивата си така, че да забелязвате само хубавото в обкръжението си.

5. Награждавайте се за всяка изпълнена задача

Когато се чувствате напрегнати и претоварени, ще си помогнете, като записвате всичките си ангажименти. Преди да започнете с трескавото изпълнение на задачите от списъка, разделете ги на важни и по-маловажни. Заемайте се само с една задача на ден, като прилагате малка хитрост: награждавайте се за всеки изпълнен ангажимент. Още от сутринта решете какво би ви доставило удоволствие. Обикновено задълженията не изглеждат толкова страшни, когато знаете, че ще последва награда за труда ви.

6. Заменете най-лошия с възможно най-добрия сценарий

Който размишлява прекалено, рядко си представя щастливия край. Защо всъщност? Когато следващия път се уловите, че се тревожите за нещо и си представяте възможно най-лошия сценарий, нарисувайте във въображението си пътно разклонение. Едната посока е затворена, затова пък другата обещава добър край. Най-хубавото е, че чрез приятните представи програмираме в себе си дългосрочен оптимизъм.  

7. Слушайте класическа музика

Да преминем към външните влияния, които може да бъдат от полза. Неслучайно в лекарските практики или операционните често звучи класическа музика. Тя се препоръчва от терапевтите и за лечение на страхови неврози и депресии. Звуците й действат успокояващо и помагат срещу стрес, безсъние и дори болки.

8. Бани, сауна, изпотяване

Типичните методи за отпускане не липсват и при душевния уелнес. Баните, сауната и изпотяването се отразяват благотворно не само на тялото, но и на душата. Те помагат да добием по-ясно съзнание за себе си. Особено са полезни, когато човек, изгубил се в лабиринта на мислите си, иска отново да се свърже с действителността. Същевременно топлината се усеща като нежна прегръдка, а заедно с парата се изпарява и мъглата в главите ни.