Всяка бъдеща майка иска да знае как ще изглежда бебето й. Това видео как точно се оформя неговото лице.

Създадена за поредицата на BBC „Вътре в човешкото тяло”, анимацията се основава на сканирано развитие на ембрион. Видеото акцентира върху това как части от лицето растат и се свързват в едно като пъзел само три месеца след зачеването.

„Трите основни части на „пъзела” се срещат в средата на горната устна, за да се образува philtrum – улеят над горната устна”, казва Майкъл Мозли от BBC.

Тридесетсекундното клипче свързва 3D изображения на развиващото се лице при тримесечен ембрион.

„Приличаше на кошмар, в който структурите на носа и небцето липсват в по-голямата част от анимацията”, споделя графичният дизайнер Дейвид Баркър пред New Scientist. „Тяхното образуване е сложен процес, обединяващ растежа и сливането на движещите се части от тъканта. Така се получава и philtrum, който може да бъде дълъг или къс, дълбок или плитък, зависи от генетичния състав на лицето. При неуспешното сливане на тези части от тъканта може да се получат деформации като заешка устна, например. Гладък улей над горната устна може да е сигнал за нарушения като алкохолен синдром. Целият този невероятен процес, в който се изгражда познатото ни личице, се случва в утробата между втория и третия месец”, казва г-н Мозли и завършва със следното: „Ако не се случи точно тогава, никога след това няма как да се случи.”