В желанието си да спаси от изчезване подвида северен бял носорог, международен екип от учени постави ембрион в тялото на женски южен бял носорог, чиито яйцеклетки са оплодени ин витро.

Изследователите се надяват, че кенийските власти ще им позволят да извлекат яйцеклетки от последните две представителки на северния бял носорог, които не биха могли сами да износят ембрион.

Припомняме ви, че през март миналата година умря последният мъжкар от подвида северен бял носорог. Изследователи се надяват, че ще могат да използват няколкото замразени проби от спермата на няколко други мъжки, за да спасят вида.

"За първи път имаме реални доказателства, че цялата процедура, разработена единствено на теория, може да е успешна", казва Томас Хилдебрант от Института по зоология в Лайбниц, който участва в международния екип "Биорескю".  Той обаче предупреди, че макар и ембрионът да нараства, той е по-малък от очакваното и още не се е ясно дали ще се имплантира в лигавицата на матката и ще продължи да се развива.