Забързаният начин на живот ни пречи да се храним здравословно. Проблем, който се отразява зле не само на здравето, но и на фигурата ни. Healthland.time.com предлага да приключим завинаги с този казус като заменим 10 доказано вредни съставки в кухнята с техни полезни заместители. Ето и подробен списък, представен от Мениджър Нюз:  

Ябълков сос вместо олио, масло и захар

Ябълковият сос е най-добрият приятел на здравословното хранене. Той не просто придава сладост на приготвеното, но и съдържа значително по-малко калории от захарта. Добавен вместо масло в кейкове или шоколадови сладкиши ви спетява всички онези излишни калории, които впоследствие се трансформират в тлъстинки. Да не говорим за полезните ябълкови фибри, които по този начин ще добавите към вашето меню.

Обезмаслено кисело мляко на мястото на майонезата и сметаната

Съдържа много по-малко мазнини и калории, отколкото майонезата и сметаната, а консистенцията е почти същата. Следващият път, когато приготвяне нещо, което се нуждае от млечен сос, използвайте обезмаслено кисело мляко. Спокойно можете да го смесите с подправки и сезонни зеленчуци, като по този начин замествате калориите с огромна порция протеини.

Пюре от авокадо вместо масло или олио в печката

Не всички мазнини са лоши за вашето тяло: тези, които съдържа авокадото, са "високо квалифицирани", като ви помагат да поддържате здравословни нива на холестерол и да предотвратите евентуални сърдечни проблеми.

Пюре от банани вместо захар, масло и мазнини

Парченцата банан са апетитна добавка към овесените ядки сутрин или овесената каша. Имате възможност да им придадете много по-важна роля във вашата кухня, като заместите с тях захарта и маслото. Бананите имат високо съдържание на калий, което спомага за понижаването на кръвното налягане. Друг плюс е това, че поддържат в добро състояние вашата храносмилателна система.

Ядките като крутони в салатите или гранули в млякото

Безсолни ядки към свежа салата ще добавят една солидна доза протеини към вашето ястие. Също така вместо висококалоричните, солени крутони или супер сладките гранули във вашето мляко, можете да използвате една шепа ядки. Орехите и бадемите са най-полезни за сърдечното здраве. Само че не прекалявайте - дори малката шепа ядки съдържа доста калории.