Учените доказаха в ново изследване, че е напълно възможно да се промени невротичната личност. След само три месеца терапия емоционалната стабилност на хората с невротично разстройство се е подобрила с над 50% в сравнение с общото подобрение, което са получавали по протежение на цялата си зряла възраст. Освен това се е оказало, че онези от невротичните хора, които са имали и тревожно разстройство, са се променили положително най-много. След терапията и взимането на медикаменти участниците в изследването са станали и много по-екстравертни. А вероятно най-положителния резултат е бил, че хората, които са получили подобрение, са го запазили за дълъг период от време.

Водещият учен на изследването, проф. Брент Робъртс, обяснява: “Открихме решаващо доказателство, че хипотезата за невъзможността да се промени личността е погрешна. Ние не твърдим, че личността може да се реорганизира радикално, като например взимате напълно интровертен човек и го правите краен екстраверт. Но личността се променя и може да бъде развивана под контрол”.

Заключенията на екипа са дошли след изследване на над 20 000 души. Промяната на невротичните тенденции в характера на хората са ключови за успешното лечение на много хора, които страдат от депресия и тревожно разстройство. “Някои психолози виждат невротизма като ядрото на всяка форма на психопатология, независимо от това дали става въпрос за злоупотреба с наркотични вещества, цигари или алкохол, депресия или паническо разстройство”, добавя Робъртс.

Psy Blog