Някой отбелязва, че времето е лошо. След което се извинява на събеседниците си, че говори за времето. След което смутено споделя, че само отегчава хората. Очевидно е, че човекът има проблем със самочувствието. Но има сигнали, които не са така очевидни. Дори за нас самите.

Извинявате се по няколко пъти на ден

Случвало ли вие се е да се блъснете в някого и той да ви се извини? Според изследвания на Self-Esteem Institute това показва проблеми със самочувствието, което кара човек искрено да вярва, че ако нещо се обърка, вината е негова.

Какво да правим? Ако имате подобен проблем, след всеки случай, в който ви идва отвътре да се извините, анализирайте ситуацията: наистина ли сте направили нещо лошо, за което да се извинявате

Беше просто късмет

Някои хора, които са постигнали очевиден успех в живота, отговарят на всички похвали с „Просто имах късмет“ или „Просто така се случи“. Те се преструват, че просто са имали късмет, пренебрегвайки всички усилия, които са положили, за да постигнат резултата. В научната литература този феномен е известен като ирационално себеизявление.

Какво да направим? Признайте, че сте страхотни, дявол да го вземе! И когато някой ви похвали, кажете „Благодаря!“, вместо да се извинявате.

Чудя се какво ли си мислят за мен

Според учени от Университета на Ню Хемпшир, САЩ хората с ниско самочувствие са много по-загрижени за мнението на околните и не могат да понасят конфликти. Те предпочитат просто да търпят хора, които се държат зле с тях, отколкото да влизат в спорове и да изясняват взаимоотношенията си.