Защо самочувствието е толкова важно (и как да го подобрим)

05 януари 2019 г., 11:19
12667

ronstik / Shutterstock

„Бъдете уверени в себе си!” е един от най-повтаряните житейски съвети. И един от най-важните, стига да знаете как да постигнете. Всички знаем какви предимства дава самочувствието и че си струва човек да поработи върху него. Въпросът е откъде да започнем.

Какво всъщност е самочувствието?

Истинското самочувствие се състои в това да знаеш в какво си добър, да знаеш, че можеш да допринесеш с нещо ценно, и да можеш да предадеш тази увереност на другите. То е в силен контраст с арогантността, която те кара да мислиш, че си по-добър в дадена област, отколкото си в действителност, както и с ниската самооценка, която те кара да смяташ, че си по-малко ценен от останалите.

Колкото по-близо до реалността е вашата самооценка, толкова по-близо сте до здравословното самоуверено поведение.

Ако човек иска да подобри самочувствието си, трябва да знае какво всъщност цели. Заслепеното позитивното мислене и надценяването на собствените възможности в този случай може по-скоро да навреди, отколкото да помогне. В някой случаи резултатът се изразява в това, което психолозите са нарекли ефект на Дънинг-Крюгер - когато самоувереността е обратно пропорционална на способностите.

Защо е важно?

Самоувереността лесно да се превърне в една от онези качества, които всеки иска да придобие, без да е напълно наясно защо. Науката обаче дава конкретни примери. Ето няколко области, в които подобреното самочувствие дава видими резултати:

В романтичните взаимоотношения самочувствието често е по-важно от външността. Проучване на университета Уебстър показва, че уверената директна усмивка е напълно достатъчна, за да може една жена да привлече нечие внимание за потенциална връзка. Друго изследване показва, че когато мъжете носят парфюм, това подобрява самоувереността им и ефектът се отразява видимо - на снимки, в които те са оценявани като по-привлекателни.

Самочувствието е важно и в по-късните етапи на връзката. Изследване, публикувано в сп. Personality and Social Psychology, сочи, че мъжете се чувстват по-зле във връзка, в която другият е по-успешен. Разбира се поуката от това не е жените да са по-малко успешни в кариерата си, а колко е важно мъжете да положат усилия, за да подобрят собственото си самочувствие.

Самоувереността в ранна възраст е показател за успешна кариера. Известно е, че самоувереността в работата е свързана с повече повишения. Но едно изследване на Университета на Мелбърн откри връзка между самочувствието в още в началното училище и професионалните успехи в зряла възраст. И това не се отнася само до работното място. Изследване от Университета на Тексас показва, че студентите, които получават поощрение за способностите си, дори и когато е съчетано с критика, се справят по-добре от тези, от които просто се изисква да покрият определени стандарти.  

Дори от прекомерната самоувереност има полза. Учени от Университета на Единбург и Калифорнийския университет в Сан Диего демонстрират, че когато има конфликт за даден ресурс - при условие, че човек не е сигурен, че ще загуби, и доколкото е убеден в ценността на това, за което се бори - прекомерното самочувствие в повечето случаи носи успех. Дори когато не си прав, самоувереността помага да получиш това, което искаш. 

Реалните неща, които можем да направим, за да подобрим самочувствието си

Да се говори за самочувствието е почти толкова полезно, колкото да се опиташ да обясняваш квантовата механика с танц. Не е трудно да разбереш разликата между самоувереност и арогантност, но ако човек иска да придобие повече увереност в себе си, трябва да действа. А съветът „стани по-добър” трудно върши работа. 

Има обаче няколко простички неща, които винаги помагат.

Спортувайте. Ефектите, които редовните тренировки могат да окажат върху самочувствието, са толкова осезаеми, че трудно могат да бъдат пренебрегнати. Когато спортувате, организмът ви отделя коктейл от ендорфини, които ви карат да се чувствате чудесно. Когато приключите, имате ясното доказателство, че сте направили нещо конструктивно и тялото ви е програмирано да подкрепи тази реакция. Ако запазите постоянство, резултатите от добрата физическа форма ще стават все по-видими.

Обърнете повече внимание на облеклото. Когато отделите време да преразгледате и подобрите гардероба си, ще разберете какъв драматичен ефект може да има това върху самочувствието ви. Всичко, от кройката на ризите до рамките на очилата, има отражение върху начина, по който ви виждат другите. Когато сте в хармония с начина, по кйто искате хората да ви възприемат, самочувствието идва естествено. 

Не забравайте езика на тялото. Голяма част от начина, по който работи съзнанието ни, зависи от това, което прави тялото ни. Изследване на Държавния университет в Охайо доказва, че определени позиции на тялото - например изправената стойка с разперени ръце - повишават нивата на тестостерон и автоматично ни карат да се чувстваме по-самоуверени. Изправената открита стойка и бавната равномерна походка предават посланието за здравословно самочувствие - не само на околните, но и на самите нас.

Обяснете нещо, от което разбирате. Всеки има област, в която е по-компетентен от средното. Независимо дали това са финанси, фотография или футбол, когато помогнете с достъпно обяснение по тема, с която сте запознати, това няма как да не повдигне самочувствието ви. Разбира се има теми, за които е трудно да намерите някой, който да иска да седне и да ви слуша, но затова пък има всякакви форуми, в които може да допринесете със знанията си.

Развивайте талантите си. Човек рядко упражнява всички свои умения. Много таланти остават неразвити, защото не виждаме практическа полза от тях. Някой може да пее, друг да играе волейбол, трети пише хумористични истории, кара скейтборд, рисува. Ако не сме професионалисти, тези занимания не помагат в изкарването на прехраната, но ползата от тях е на преди всичко в удоволствието, което ни доставят. И не на последно място, в самочувствието, което идва от това да правиш нещо, в което си добър. Участвайте в състезания - победата е сладка, а самата възможност да премерите сили с други и да получите външно признание за способностите си, е още по-мотивираща.

Поработете върху нещата, които не харесвате в себе си. Колкото и да е неприятно, понякога проблемът не е в отношението или емоциите. Понякога има неща, които трябва да се променят. Всеки има по нещо, които не харесва в себе си и нещо, в които иска да стане по-добър. Ако винаги закъснявате за срещи, поставете си за цел да станете точни. Ако разговорите за икомоника и политика ви карат да се чувствате невежи, наваксайте с четене. Или поискайте помощ - няма нищо лошо в признанието, че не знаете нещо, а да се преструвате, че знаете, няма да помогне на самочувствието ви.

Накратко, всички изброени стъпки се въртят около едно - да започнете да се чувствате по-добре заради това, които можете и това, което сте.  

Коментари