„Бъдете уверени в себе си!” е един от най-повтаряните житейски съвети. И един от най-важните, стига да знаете как да постигнете. Всички знаем какви предимства дава самочувствието и че си струва човек да поработи върху него. Въпросът е откъде да започнем.

Какво всъщност е самочувствието?

Истинското самочувствие се състои в това да знаеш в какво си добър, да знаеш, че можеш да допринесеш с нещо ценно, и да можеш да предадеш тази увереност на другите. То е в силен контраст с арогантността, която те кара да мислиш, че си по-добър в дадена област, отколкото си в действителност, както и с ниската самооценка, която те кара да смяташ, че си по-малко ценен от останалите.

Колкото по-близо до реалността е вашата самооценка, толкова по-близо сте до здравословното самоуверено поведение.

Ако човек иска да подобри самочувствието си, трябва да знае какво всъщност цели. Заслепеното позитивното мислене и надценяването на собствените възможности в този случай може по-скоро да навреди, отколкото да помогне. В някой случаи резултатът се изразява в това, което психолозите са нарекли ефект на Дънинг-Крюгер - когато самоувереността е обратно пропорционална на способностите.

Защо е важно?

Самоувереността лесно да се превърне в една от онези качества, които всеки иска да придобие, без да е напълно наясно защо. Науката обаче дава конкретни примери. Ето няколко области, в които подобреното самочувствие дава видими резултати:В романтичните взаимоотношения самочувствието често е по-важно от външността. Проучване на университета Уебстър показва, че уверената директна усмивка е напълно достатъчна, за да може една жена да привлече нечие внимание за потенциална връзка. Друго изследване показва, че когато мъжете носят парфюм, това подобрява самоувереността им и ефектът се отразява видимо - на снимки, в които те са оценявани като по-привлекателни.

Самочувствието е важно и в по-късните етапи на връзката. Изследване, публикувано в сп. Personality and Social Psychology, сочи, че мъжете се чувстват по-зле във връзка, в която другият е по-успешен. Разбира се поуката от това не е жените да са по-малко успешни в кариерата си, а колко е важно мъжете да положат усилия, за да подобрят собственото си самочувствие.Самоувереността в ранна възраст е показател за успешна кариера. Известно е, че самоувереността в работата е свързана с повече повишения. Но едно изследване на Университета на Мелбърн откри връзка между самочувствието в още в началното училище и професионалните успехи в зряла възраст. И това не се отнася само до работното място. Изследване от Университета на Тексас показва, че студентите, които получават поощрение за способностите си, дори и когато е съчетано с критика, се справят по-добре от тези, от които просто се изисква да покрият определени стандарти.  Дори от прекомерната самоувереност има полза. Учени от Университета на Единбург и Калифорнийския университет в Сан Диего демонстрират, че когато има конфликт за даден ресурс - при условие, че човек не е сигурен, че ще загуби, и доколкото е убеден в ценността на това, за което се бори - прекомерното самочувствие в повечето случаи носи успех. Дори когато не си прав, самоувереността помага да получиш това, което искаш.