Ако някога попаднете на остров Сими от групата на Додеканезите, непременно посетете ресторант The Secret Garden (Тайната градина). Разбира се онова, което ще видите, усетите и вкусите там, няма да има нищо общо с преживяванията на Мери Ленъкс, героинята на прочутия детски роман на Франсис Ходжсън Бърнет, но едно е сигурно – ще останете доволни. Това гарантират посетилите го читатели на туристическия сайт TheTravel.com, които класират таверната като най-красивия ресторант в света.

“Тhe Secret Garden на о. Сими предлага автентична гръцка кухня и спокойна атмосфера. Гостите са заобиколени от пищна растителност, която пълзи по стените на този уютен ресторант. Туристите, които последват скромната указателна табела на улица Alithini, ще бъдат възнаградени с красиво декорирана трапезария, страхотни гозби на разумни цени, автентична музика на живо и отлично обслужване на клиенти“, пише Алекс Рени, автор на класацията. Според нея храната се превръща в основен мотив за пътуване. Която и дестинация да изберат, туристите имат привилегията да опитат местната кухня, потапяйки се в палитра от нови вкусове и кулинарни преживявания. Това е също толкова вълнуващо, колкото карането на ски в Швейцария или „прелитането” над костариканската джунгла със зиплайн (zip line е съоръжение, което свързва две точки със стоманено въже), заключава авторът.

Гръцката таверна на остров Сами изпреварва такива кулинарни икони, като най-добрия малтийски ресторант The Grotto Tavern в Рабат (2. място), където се предлага средиземноморска кухня в огромна пещера, изискания Еden в The Rimrock Resort Hotel (3. място) в канадския курортен град Банф и дори прочутия The Grotto в Rayavadee Hotel с изумителната гледка към плажа Phranang на тайландския остров Краби, класиран на 4. позиция.

Планинският остров Сими, който погледнат от въздуха наподобява подкова, е разположен на 41 км северозападно от Родос и на 425 км югоизточно от основното гръцко пристанище Пирея. Неговите най-близки съседи са полуостровите Датча и Бозбурун в турската провинция Мула. Той заема 58 кв. км и е населяван от 2500 постоянни жители. Вътрешността на Сами е осеяна със закътани долини, а по бреговата линия се редуват отвесни скали, самотни заливи и плажове. Името си дължи на нимфата Симе и е известен като родното място на Харитите – богини на грацията и красотата, символи на доброто, красиво и вечно младо начало на живота. Омир в своята „Илиада” споменава острова, който по времето на Троянската война бил владение на цар Нирей. През 1373 г. Рицарите йоанити стъпват на Сими, строят красив замък и започват да развиват корабоплаването, корабостроенето, търговията и добива на сюнгери от морското дъно. Така до 19. век, когато жителите на острова достигат до 22 500 души.

Главният град на остров Сими се намира в северната му част и носи същото име. Столицата е разделена на две части – горна и долна, свързани помежду си с 350 стъпала. Горната е доминирана от рицарския замък, а долната е обгърнала пристанището.

Източник: Мениджър Нюз