Със сигурност и родителите са хора и имат нужда от време на време да се насладят на приятната атмосфера на някой уютен ресторант.

Ако обаче водят със себе си и малки деца, които не умеят да седят на едно място, да се хранят на маса, да пазят тишина, по-добре да не ги вземате със себе си.

Гостите на съседните маси също са дошли да си починат след тежък, уморителен работен ден. Може би са също майки или бащи на малки деца, които са оставили у дома, за да могат да си починат няколко часа – вероятно събитието се случва веднъж в месеца. И представете си неприятната изненада на тези хора, които са дошли да изпият чаша вино в отпускаща атмосфера, когато се натъкнат на банда дивеещи и тичащи из заведението хлапета.

Да не говорим, че застрашават и здравето на сервитьорите, а и собственото си. Разнасят се тежки подноси със стъклени бутилки, подноси с различни блюда и в този момент в краката им се врязват двугодишни, които се надбягват между масите.

Извинете, но ресторантът наистина не е място за малки деца, когато нарушават спокойствието на всички гости. Крайно време е да се сложи край на тази токсична традиция да страдат едни хора, за да може други хора да бъдат добре.

И в това няма нищо дискриминационно – просто не е никак приятно, когато си отишъл на театър, опера или друго културно събитие, и в ухото ти да пищи някое 3- или 4-годишно, което, клетото, по неволя е попаднало в залата – или по болните амбиции на родителите си.

Същото се отнася и за ресторант. Искаме да поговорим тихо и спокойно със събеседника си, а не да се надвикваме с беснеещи дечурлига. Представете си, че това вече си го имаме вкъщи и сме излезли, за да си починем психически.

Вместо да водите малките си деца на ресторант, помислете за заведение, в което предлагат детски кът. Ще бъде много по-лесно и приятно и за посетителите, и за вас самите.

Все пак никой не очаква от двугодишните да седят мирно като войници. Едва ли сте очаквали и вие да го правят, при това на скучно за тях място като ресторант. Или просто не ви пука?

Работата на децата е да викат, да тичат, да играят. Работата на родителите е да бъдат достатъчно възпитани, съобразителни и разумни, за да знаят къде са подходящите места за това.