Ако човек опише чувствата си в стресова ситуация, по-лесно ще се справи с тях, смятат психолози.

Изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис твърди, че, ако определим точно емоциите си в самия момент, в който сме изправени пред нещо страшно, това ще намали страха.
 
Психолозите изследват 88 души с фобия от паяци. Дават им задачата да се приближат до огромна жива тарантула в отворен съд. Трябва постепенно да се доближават до животното и в един момент да го докоснат.

Разделят ги на няколко групи. В първата всеки трябва да опише чувствата, които изпитва, и да определи реакциите си спрямо тарантулата.  Например: "Напрегнат съм. Страх ме е от този грозен и ужасяващ паяк".

"Това е уникално, защото се различава от типичните процедури, в които целта е да накараш хората да променят мисленето си за ситуацията", казва Мишел Краске, професор по психология от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Тук хората не се опитваха да променят преживяването си, а просто да изкажат това, от което се страхуват."

В другата група участниците трябва да опишат преживяването си по начин, по който да не изглежда страшно. Например: "Този малък паяк не може да ми направи нищо лошо." Обичайният подход, който се използва, за да се помогне на хората да преодолеят страховете си, е точно такъв.

В последната група участниците трябва само да се доближат до тарантулата, без да казват нищо.

Оказва се, че хората от първата група, които подробно са описали страховете си, успяват да се приближат възможно най-много до паяка. Освен това при тях най-слабо се проявяват физическите симптоми на страха, какъвто е потенето, отбелязва Краске.

"Има една зона в мозъка - дясната вентролатерална предфронтална кора - която участва както в определянето на чувствата и емоционалните ни реакции, така и в регулирането им", обясняват учените. "Защото двете вървят заедно все още си остава донякъде мистерия."