Човек не задвижва живота си от откриването на подходящите отговори, а от задаването на правилните въпроси. Въпросите, които се питаме, са двигател на същинския ни житейски растеж, смята блогърът Марк от marcandangel.com.

Вглъбяването в рутинното и обикновеното според него може в продължение на години да ни застопори, само защото вътрешно се страхуваме да си зададем някои важни единствено за самите нас въпроси. Сред тези въпроси, най-плашещите често са следните:

1. "Имайки предвид ежедневните ми навици и действия, къде мога да очаквам да се намирам след пет години?". Само ние самите сме автор на живота си. Формулата е простичка: като не правим нищо, не ни се случва нищо. Като правим неправилните неща, се получават неправилни резултати. Когато вършим същите действия, се случват същите събития. Историята ни се променя само като правим промени. Прогресът в живота винаги се измерва от факта, че сме предприели някакво действие.

2. "Хората около мен помагат ли ми, или ме нараняват?". До голяма степен човекът, в който се превръщаме, зависи от това с кого сме се заобиколили. Може би вече знаете: по-добре е човек да бъде сам, отколкото в лоша компания.

3. "Как съсипвам собственото си щастие?" В живота се превръщаме в това, за което си мислим постоянно. Външните хора и събития могат да ни повлияят, но щастието е най-вече вътрешна работа. Трябва да прекратите връзката на външните влияния и постижения с щастието си и да си дадете разрешение да бъдете щастливи сами за себе си във всеки момент, без да имате нужда от нещо друго.