„Как ще се чувствам след година спрямо настоящия конфликт във връзката ни?” Поставянето на въпрос, ориентиран към бъдещето, помага на хората да гледат по-положително на връзката си, установява проучване. Запитаме ли се „Какво значение ще има това след една година?“, поглеждаме нещата в перспектива и се дистанцираме от силните емоции, които ни завладяват, понякога по най-незначителни поводи.

Хората са по-склонни да тълкуват отношенията си в по-положителна светлина, когато ги гледат от перспективата на бъдещето.

„Когато романтичните партньори се карат за неща като финанси, ревност или други междуличностни въпроси, те са склонни да използват настоящите си чувства като гориво за разгорещяване на спора – казва Алекс Хюйн, първият автор на изследването – Предвиждайки бъдещето на връзката, хората могат да преместят фокуса от настоящите си чувства и да смекчат конфликтите.”

За целите на проучването участниците е трябвало да се фокусират върху за скорошен конфликт в отношенията. Половината трябва да си представят как биха се чувствали относно този конфликт в бъдеще, а другата половина описват чувствата си по отношение на конфликта в настоящето.

Учените са установили, че когато хората си представят себе си в бъдеще, мисленето им работи по различен начин. Те се съсредоточават повече върху чувствата си и стратегиите за решаване на проблемите и в резултат на това, виждат връзката си в по-положителна светлина. Обвиняват партньора си по-малко, по-склонни са да прощават и имат по-ясна представа защо конфликтът се е случил. Всичко това допринася, за да се чувстват по-добре по отношение на връзката.

Източник: PsyBlog