Прозренията на световноизвестния учен Стивън Хокинг, свързани с Космоса, времето и теоретичната физика, са както сложни, така и безценни. През 2016 г. обаче култовият физик насочи брилянтното си съзнание и към един малко по-емоционален въпрос, пише IFLS.

Хокинг се обърна към хората, страдащи от депресия, и направи поетично сравнение между това заболяване и черната дупка. Без значение колко мрачни да изглеждат и двете неща, и от двете можем да се измъкнем.

„Посланието на тази лекция е, че черните дупки не са черни, както повечето хора ги изобразяват. Те не са онези вечни затвори, за каквито някога ги възприемахме… Обекти могат да излизат от черната дупка и след това дори да се озоват в друга Вселена. Така че ако се чувствате така, сякаш сте попаднали на подобно място, не се предавайте. Има изход.“

Хокинг изнесе тази реч на 7 януари пред 400 души в Кралския институт в Лондон. Първоначално лекцията му бе насрочена за ноември 2015 г., но бе отложена по здравословни причини.

Хокинг, който навърши 74 г. един ден след лекцията, живее с моторно-невронно заболяване вече почти 53 години, въпреки че лекарите му казват, че му остават само 2 години живот, когато е диагностициран през 1963 г.

Дъщерята на Хокинг – Люси – изнесе реч пред същата аудитория. Тя говори за невероятно доброто психическо състояние на баща си – и в интелектуално, и в емоционално отношение.

„Той има завидното желание да продължава напред, въпреки всичко. Черпи от всичките си запаси, използва цялата си енергия и фокус, за да върви напред“, казва тя.

„Този стремеж обаче не е свързан само с оцеляването. Той се пренася и в невероятната му работа – пише книги, изнася лекции, вдъхновява и други хора с невродегенеративни заболявания или други подобни.“