Не би трябвало в 21.век да робуваме на стереотипи от миналото, но е факт, че продължават да контролират живота ни. Най-смелите успяват да се извисят над тях и да следват своите пътища на щастие.

Ето стереотипите, от които на всички им е омръзнало, но въпреки това продължават да витаят във въздуха и днес.

1. Жената трябва да е женствена.

Жените по филмите обикновено се ограничават до една салата и фреш на среща с мъж и припадат от радост на най-изтъркания „женски“ подарък – плюшено мече.

Струва си също да се обърне внимание на факта, че ако една жена носи дънки, а не рокля, и (недай боже!) си пада по татуировки или къса подстрижка, това не значи, че е по-малко женствена. Може да бъде също толкова привлекателна и интересна в очите на противоположния пол, колкото и жената с букли и великолепна рокля.

2. Трябва да се задоволяваш с по-малко.

Някои хора са прекалено самокритични – не приемат подаръци от живота и са склонни да се задоволят с по-малко, когато става въпрос за избор на работа или на партньор. Готови са да правят компромиси с желанията и мечтите си. Според специалистите този тип хора страдат от постоянно чувство на неудовлетвореност.

3. Всички искат едно и също.

Желанията на човек говорят за него повече, отколкото предполагате. Според изследванията мъжете по-често копнеят за сила, власт и успех в любовта, а жените си мечтаят за щастие, привлекателна външност и добро здраве.

И въпреки това мечтите на всички хора няма как да бъдат еднакви. Един може да желае за успешен брак, друг – за шеметна кариера. Погрешен подход е да поставяме желанията на всички хора под един общ знаменател.

4. Личният живот е по-важен от кариерата.

Някои жени предпочитат да градят кариера. Но жените, които се съсредоточават върху кариерата си, се противопоставят на консервативните разбирания, че жената трябва да бъде съпруга, домакиня и майка. Жената има право да потърси щастие извън тези отредени й от памтивека роли, ако изпитва потребност за това.

5. Какво ще кажат хората?

Различните поколения обикновено имат различен поглед върху различните сфери от живота. Според психолозите коренът на нашето мнение е в моралните норми и устои, в които сме възпитани. Не трябва да плащате данък обществено мнение, ако това ви носи нещастие и неудовлетворение. Вие си имате свой път, своя съдба, свой живот. Не се отказвайте от тях заради другите.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Продължава ТУК