Коментарите на членовете на семейството или на близките ни често са утешителни думи за душата ни, които ни помагат да се почувстваме малко по-щастливи. Но понякога думите им могат да наранят. Възможно е те да не възприемат нещо, което правим, по правилния начин - дори ако това е напълно здравословен и полезен навик за нашето благополучие. Идеите за това как да правим нещата се коренят в обществените норми и много от тях нямат смисъл, но въпреки това търпим негативните последствия от това като одумване, директни или завоалирани коментари, заклеймяване на поведението ни.

Ето кои са 12-те дейности, които обществото строго осъжда, въпреки че са полезни за ума и тялото.

1. Да отделяте време за себе си.

Желанието да си вземете няколко дни отпуска или да отмените плановете си, за да си останете вкъщи и да гледате филми на дивана с маска за лице например, е напълно здравословно и нормално нещо, което да направите за себе си. Изследователите дори твърдят, че прекарването на време със себе си ни помага да надникнем в себе си и да се опознаем по-добре, за да можем да работим върху това, което искаме да променим, да се справяме по-добре и осъзнато с чувствата си.

2. Да правите нещо сами, когато хората предпочитат компания.

Излизането с приятели и близки е не само забавно, но и полезно за здравето. Но не е задължително да отидете на кино, на ресторант или на разходка в музей в компанията на някой друг. Не е нужно да се страхувате да останете сами. Може да се наслаждавате на независимостта си, като същевременно подобрявате концентрацията си, поставяйки интересите си като приоритет, независимо от мнението на другите. Възможно е също така да станете по-емпатични. Много хора избират не просто да изпият кафето си на спокойствие сами, но дори да пътуват по света сами, за да се насладят пълноценно на почивката си.

3. Да си говорите сами.

Както си седите и изведнъж си казвате нещо на себе си. Внезапното мислене на глас не означава, че човек е луд, въпреки че може да получим презрителни погледи, когато го правим. Вербализирането на мислите ни означава да ги извадим от себе си, за да ги подредим. Нещо повече - според експертите това ни помага да размишляваме, да увеличим паметта си, да изясним идеите си, за да си осигурим спокойствие и да решаваме задачите си по-бързо, да намалим чувството за самота и да контролираме действията си.

4. Да изчакате, преди да отговорите на съобщение.

В свят, който живее със скорост 1000 километра в час, в който комуникацията е мигновена, дългият период на отговор на съобщение - независимо дали става дума за виртуално, или лично съобщение - често предизвиква безпокойство и раздразнение у получателя. Но истината е, че това е напълно основателно и е много по-добре да отделите време и да премислите думите си (особено ако сте ядосани или трябва да направите избор) и да дадете подходящ отговор, отколкото да кажете някоя глупост, за която после да съжалявате.

5. Да си лягате прекалено рано или да ставате прекалено късно.

Вероятно всички сте чували подмятания от рода на: „Ама лягаш ли си вече? Пълен пенсионер!“ или: „Ти ставаш в 11 ч.? Човек без работа!" Но истината е, че всички сме различни. Всеки има своя собствена рутина или проблеми, които го карат да заспива трудно или да се нуждае от повече сън, и това не бива да се поставя под съмнение или да бъде обект на коментар или критика, още по-малко пък подигравка

6. Да умеете да казвате „не“.

Отхвърлянето на предложение, което не ни харесва, може да предизвика неудобство у другите и дори да ни накара да се чувстваме виновни. Но да казваме „не" е съвсем в реда на нещата. Това  помага да повишим самочувствието си и да придобием по-добра самооценка.

7. Да подобрите или да промените нещо в живота си.

Когато решим да направим промяна в живота си или да променим навиците си, често можем да получим негативна критика от другите, както и коментари като: „Ти? Да, бе, да, сигурно." Но това, че ви съдят, няма нищо общо с вас, а по-скоро с липсата на самочувствие у другия човек и с нуждата му да заяви своето превъзходство. Не позволявайте това да ви разколебае от решението ви.

8. Да се дистанцирате от токсични роднини.

Може би кръвта вода не става, но в много случаи членовете на семейството могат да причинят повече дискомфорт, отколкото щастие и усещане за спокойствие и уют. Ако сте направили всичко възможно, но продължавате да се чувствате зле в компанията на определени роднини, то сте напълно в правото си да се съхраните психически и да се дистанцирате от тези хора. Поставянето на граници е нещо много полезно и здравословно. Така се избягват конфликтите и не се губи уважението помежду ви.

9. Да грешите и да се проваляте.

Допускането на грешки е част от ученето и е безсмислено да ви критикуват, когато сте допуснали грешка по невнимание. Всъщност, правейки грешки, ние трупаме опит, който ще ни помогне да се усъвършенстваме в бъдеще, ще ни научи да бъдем по-смирени и ще ни направи по-самокритични.

10. Да питате партньора си дали иска деца още в самото начало на връзката.

Да, може би това е въпрос, с който не започвате запознанство, но е от толкова голямо значение за бъдещето на една връзка, че е наложително да се постави на масата още в началото. Това ще ви спести проблеми и разочарования в бъдеще, когато вече сте задълбочили отношенията си. По-добре е важните неща да са ви ясни от самото начало.

11. Да се грижите за дете, ако сте мъж.

Все още има много хора, които вярват, че на жените се пада отговорността да се грижат за децата или че те се справят по-добре. Това обаче невинаги е вярно. Има безотговорни майки, които не се грижат за децата си или ги изоставят, както има и много отговорни бащи, които съумяват да се грижат пълноценно а детето си. Самотните бащи в наши дни се увеличават, затова не бива да се учудваме, ако те са единствените, които отговарят за децата си.

12. Да ползвате слънцезащитно мляко, ако сте мъж.

Въпреки че може да изглежда странно, има мъже, които отказват да използват слънцезащитен крем, защото го смятат за нещо като грим. Един вид се срамуват да се мажат с подобно нещо. Истината е, че този продукт е препоръчително да се използва от всички на възраст над 6 месеца, тъй като той не само предпазва от слънчево изгаряне, но и е единственото нещо, което ни предпазва от рак на кожата, когато сме изложени на пряка слънчева светлина.