Спането настрани е добро за мозъка ви

10 октомври 2017 г., 10:41
857

Shutterstock

Позицията, в която спите, има влияние не само върху позата ви, но и върху психическото ви здраве, пише IFL Science.

Ново проучване твърди, че тя е свързана с начина, по който мозъкът премахва използвани химикали и съответно някои позиции са по-добри за това от други.

Учените установили, че ако спите на една страна, това позволява на тялото да изчиства по-ефективно химикалите от мозъка.

"Не е случайно, че позицията настрани е най-използвана не само от хората, но и от животните, включително и от тези, които живеят в природата. Изглежда, че сме се адаптирали към нея, за да помагаме на мозъка ни максимално ефикасно да изчисти метаболичните химикали, които се натрупват, докато сме будни", коментира Майк Недергаард от университета "Рочестър".

Той и екипът му стигат до този извод, използвайки ядрено-магнитен резонанс с динамичен контраст, така че да се вижда да се подобри видимостта, що се отнася до вътрешните структури в човешката глава.

Интересно е, че много бозайници - от котките и кучетата чак до слоновете - също спят настрани. Учените считат, че при тях освен пречистването на мозъка, значение има и инстинкта за оценяване, който ги кара да избират тази поза.

"Лошият сън и проблемите със спането са свързани с много болести, загубата на памет и дори Алцхаймер. Нашето проучване показва защо е много важна и позицията, в която спите", завършва ученият.

Ключови думи:
Коментари