Необвързаните хора все по-често се обръщат към интернет, за да намерят любовта, като повече от 300 милиона души по света опитват късмета си в приложения за запознанства. Някои откриват приказната любов, но за други историите за онлайн запознанства имат съвсем различен край.

Възможно е човекът, с когото общувате, да изчезне напълно и да започне да ви игнорира след едно привидно блажено начало [„ghosting”], или пък да ви подава единствено и само „трохи“ и да ви мотае [“breadcrumbing”]. Вероятно внезапно сте научили, че човекът, с когото се срещате, не е този, за когото сте го смятали.

Ако тези сценарии ви звучат познато, може би сте излизали с "уязвим нарцисист".

Тъмната страна на онлайн запознанствата

Днес около 30% от новите връзки се създават онлайн, като експертите смятат, че за в бъдеще тази стойност ще става все по-висока. Но онлайн запознанствата не са лишени от риск.

Антисоциалното поведение при запознанства е често срещано в интернет, като например "ghosting" и "breadcrumbing" (когато някой ви обръща внимание колкото да поддържа интереса ви, без да има намерение да развива връзката). Тези преживявания често са болезнени за лицето, което е обект на тях, и води до понижение на самочувствието и благосъстоянието.

Лъжливото представяне онлайн също е широко разпространено. Едно проучване сочи, че до 81 % от хората, които използват услуги за онлайн запознанства, са прибягвали до подобно поведение. Някои от неговите форми са безвредни – например внимателно подбрана профилна снимка. Други обаче са по-измамни и потенциално вредни, като например неавтентичното представяне на личността с цел привличане на потенциален партньор.

Зад маската

В ново изследване, проведено от мен и моите колеги Елиза Оливър и Евита Марч, проучваме как личностните характеристики могат да бъдат свързани с неавтентичното самопредставяне по време на онлайн запознанства.

Интересуваше ни най-вече онзи подвид нарцисизъм, наречен уязвим. Най-общо казано нарцисизмът може да бъде концептуализиран като личностна черта, която влиза в рамките на един континуум. Хората, попадащи в неговата крайност, смятат, че някои неща им се полагат по право, те се характеризират и с превъзходство и силна нужда от внимание, възхищение и одобрение.

Уязвимият нарцисизъм се характеризира с висока емоционална чувствителност и защитна, несигурна грандомания, която прикрива чувството за некомпетентност и неадекватност.

Уязвимите нарцисисти са склонни да прикриват чувството си за неадекватност с грандиозно представяне. Снимка: Roman Samborskyi/Shutterstock

За целите на нашето проучване набрахме извадка от 316 души, които търсят своите партньори онлайн (55% жени) чрез платформата за групов подбор Prolific. Измерихме резултатите им за уязвим нарцисизъм, заедно с други личностни черти от "тъмната триада", включително грандиозен нарцисизъм (арогантност и доминация), психопатия (ниска емпатия и бездушие) и макиавелизъм (манипулативност и пресметливост).

Помолихме участниците да попълнят два въпросника, които измерваха шест области на личността им, като целта бе да се проври доколко автентично се представят.

Първоначално те описват своето автентично аз с твърдения като „мога да се справя в трудни ситуации, без да получавам емоционална подкрепа от когото и да било“. Впоследствие са подканени да помислят за личността, която представят по време на онлайн срещи, с твърдения от типа „личността, която представям при онлайн срещи, би харесала хора с нетрадиционни възгледи“.

След това изчислихме резултата за неавтентично себепредставяне, който представлява разликата между автентичния Аз и Аз-а за онлайн запознанства.

Попитахме също така участниците дали някога са участвали в антисоциални поведения при запознанства - "ghosting" или "breadcrumbing".

Ето какво установихме

Открихме значителна връзка между уязвимия нарцисизъм и неавтентичното себепредставяне. Това означава, че лицата с по-високи резултати за уязвим нарцисизъм се представят по-неавтентично.

Участниците, които са прибягвали до "ghosting" или "breadcrumbing", също имат по-високи резултати за уязвим нарцисизъм. Все пак трябва да се отбележи, че тези ефекти са незначителни и не всеки, който внезапно започва да игнорира някого, вероятно е уязвим нарцисист. Хората могат да прибягват до подобно поведение по различни причини, някои от които се считат за подходящи в конкретната ситуация (например когато от това зависи собствената им безопасност).

Въпреки това ако един „призрак“ се завърне от мъртвите без разумно обяснение за отсъствието си, може би сте били „зомбирани“. Т.е. някой е прибягнал до “ghosting”, след което се е появил наново месеци или дори години по-късно. Ако това се случи, би било разумно да натиснете бутона "блокирай".

Възможно ли е да се срещам с уязвим нарцисист?

Уязвимите нарцисисти могат да бъдат трудни за разпознаване в ранните етапи на запознанството, защото личността, която представят, не е тяхната автентична същност. С течение на времето обаче маската обикновено пада.

Ако се чудите дали се срещате с уязвим нарцисист, следете за тези четири предупредителни знака, които обикновено се появяват едновременно.

1. Уязвимите нарцисисти обикновено са интровертни и с висока степен на невротичност. Поотделно тези черти не трябва да будят безпокойство, но при уязвимите нарцисисти те обикновено се проявяват в комбинация с нечестност и липса на сговорчивост и смирение.

2. Любовната бомбардировка е манипулативна тактика за запознанства, която уязвимите нарцисити често използват. Тя се характеризира с прекомерно внимание и привързаност. Макар че това може да е ласкателно в ранните етапи на връзката, целта е да ви манипулират, за да се чувствате зависими и задължени към тях.

3. Фазата на обезценяване идва след любовната бомбардировка. Тя често се изразява в емоционално насилие, като например остра и безмилостна критика, непровокирани гневни изблици, газлайтинг и премълчаване.

4. И накрая, уязвимите нарцисисти са свръхчувствителни към критика. Конструктивната критика е важен компонент на общуването в здравите взаимоотношения. Но уязвимият нарцисист вероятно ще възприеме и най-малката критика като лична атака. Той може да реагира на критиката с емоционални изблици, което ще ви накара да се чувствате така, сякаш ходите по минно поле.

Мисля, че се срещам с уязвим нарцисист!

Уязвимите нарцисисти често прибягват до емоционално насилничество. Ако подозирате, че се срещате с такъв човек, може да сте жертва на домашно насилие или да сте изложени на значителен риск от такова, ако връзката ви продължи.

Началото на нарцистичното насилие често е бавно и коварно, но неблагоприятните последици (като симптоми на посттравматично стресово разстройство) могат да продължат дълго след края на връзката.

Ако имате опасения, е важно да потърсите подкрепа от семейния си лекар, психолог или служба, оказваща подпрека придомашното насилие. Те могат да ви помогнат да се ориентирате във връзката или да я прекратите безопасно.

[…]

Автор: Меган Уилис (Megan Willis), старши преподавател, Училище по поведенчески и здравни науки, Австралийски католически университет (Australian Catholic University).

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с любезното съгласие на нейната авторка. Прочетете оригиналната статия тук.