Често обмисляме как да разнообразим отношенията с партньора, четем за интересни секс пози, съвети за емоционална близост и избор на общо хоби, но преди да разръчкаме любовния огън, да помислим и за другата страна на медала – как да извлечем полза от рутината в съвместния живот:

Скуката показва, че отношенията ви са установени и стабилни

Предсказуемост – това и нищо друго е скуката и тя възниква в любовната връзка, когато партньорите се познават добре, знаят какво да очакват, имат си доверие и са уверени в отношенията си. Далеч невинаги трябва да възприемаме скуката като сигнал, че не изпитваме онези пламенни чувства както преди. Скуката е присъща на дългата връзка – ако продължавате да се възприемате и обичате един друг без емоционални сътресения, значи отношенията ви са стабилни.

„Да ви е скучно заедно е нормално“, отбелязва американският експерт Джонатан Бенет. – „Никакви отношения, било то романтични или не, не могат да бъдат възбуждащи през цялото време. Способността да приемаме и обичаме партньора си в скучните моменти показва нашата зрялост и сила.“

Може да е сигнал, че трябва да поработите над отношенията

Ако и двамата не изпитвате предишната тръпка от това, че сте заедно, има смисъл да обърнете внимание на отношенията си. Но не е нужно да се отнасяте към скуката като към проблем – просто анализирайте това, което се случва помежду ви. Поговорете да приоритетите си, за това, което чувствате. Обяснете си какво се е променило у вас, защо е станало така – може би прекарвате по-малко време заедно заради различни обстоятелства, или сте прекалено уморени от работа, за да влагате достатъчно страст в общуването.

Използвайте скуката като възможност да подобрите връзката си.

Позволява да се опознаете още по-добре

Животът прелива от събития и емоции и просто понякога няма начин да говорите много за лични неща. Когато влюбеността прераства в по-стабилно чувство, вие продължавате да узнавате нови и нови неща един за друг, вече сте спокойни и откровен с партньора си, споделяте истории, планирате, мечтаете. Докато обсъждате всичко това могат да ви дойдат идеи как да осъществите замисленото и заедно да разнообразите живота си.

Защото е парадоксолно, но факт – скуката стимулира въображението и това правило работи и в отношенията.

Говори за това, че е време да промените нещо в себе си

Постоянното чувство, че животът ви се покрива с плесен, може въобще да не се отнася за партньора. Не е изключено той да се развива много повече от вас. Често търсим причина за скуката в отношенията си, защото по принцип сме склонни да разглеждаме преживяванията си през тази призма, но ако чувствате, че нещата във връзката ви не са както преди и не получавате от общуването си предишните емоции, може би грешката е във „вашия телевизор“?

Отговорете си: реализирани ли сте в работата си, доволни ли сте от отношенията с приятели и роднини? Има ли нещо, което ви вдъхновява в живота? Хората често създават проблеми от нещо банално, каквото е безделието. Ако промените някаква друга житейска област, ще можете да погледнете по-ведро и на отношенията с любимия човек.

Продължава на страницата на Новите родители