Скоро всички южнокорейци ще се подмладят с цяла една година. Макар и на пръв поглед това да изглежда страхотно, мнозина ще трябва да се подложат повторно на мъчението да навършат 30, 40 или 50.

Когато дойде на власт, стъпващият в длъжност президент на Южна Корея Юн Сук-йол възнамерява да намали възрастта на жителите с една година. Колкото и странно да звучи това, всъщност причината е резонна. В повечето държави хората навършват 1 година 12 месеца след раждането си. В Южна Корея нещата стоят доста по-сложно – така например е възможно бебе на 1 ден да се води за 2-годишно.

В момента възрастта в Южна Корея се измерва по три различни системи, като хората, които ползват традиционната, ще се „подмладят“ най-много.

Според корейската възрастова система в момента, в който се родите, вие сте на 1 годинка. Това е така, тъй като времето, което сте прекарали в утробата, се брои за част от живота ви. Нещата се усложняват допълнително от факта, че според тази система човек не остарява една година след раждането си, а на Нова година. Това означава, че ако се родите в 23:58 ч в новогодишната нощ, 2 минути по-късно вече ще сте навършили 2 години.

Тази система се разминава рязко с начина, по който възрастта се измерва в останалите части на света. В Южна Корея обаче съществува още една система – тази на „новогодишния рожден ден“. Тя ви позволява да сте на 0 годинки, когато се родите, но остарявате с 1 година на всяка Нова година, а не в деня, в който сте се появили на белия свят.

Най-често използваната система в страната е корейската, макар че някои хора прибягват и до международната, при която сте на 0 годинки в деня на раждането си и навършвате 1 година по-късно на същия ден. Освен че е объркващо, всичко това създава и някои практични усложнения.

„Вследствие на различните начини за изчисляване на законовата и социалната възраст, ние претърпяваме ненужни социални и икономически разходи, породени от объркването и споровете, свързани с изчисляването на възрастта, когато получаваме социални и други административни услуги или когато подписваме или интерпретираме различни договори, казва Лий Йонг-хо, шефът на политическата, съдебната и административната подкомисия на преходния екип, във връзка с намерението възрастта на всички жители на Южна Корея да се уеднакви с международния начин за измерването ѝ.

Така когато попитат хората в Южна Корея на колко години сте, те вероятно няма да отговарят с „Честно казано, нямам представа“.

Източник: IFLScience