София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви Artefakti - дизайн бранд за съвременни бижута, характерни с хармонични пропорции, минимализъм и изградени на базата на скулптурни и архитектурни принципи. Бижутата на Artefakti са изработени от благородни метали и се превръщат в сантиментални обекти.

Аз съм... Атанас Константинов дизайнер на бижута и основател на ARTEFAKTI contemporary jewelry objects. Завършил съм Национална художествена академия, специалност метал при проф. Димирър Делчев. В момента работя като дизайнер и управител на ARTEFAKTI contemporary jewelry objects. В свободното време прекарвам със семейството си. Мечтая за това ресурсите, които се харчат за пушки и огради да се пренасочат към култура и изкуство. Почивам си като гледам качествено кино. Искам да променя схващането, че развитието на културата и изкуството са задължение на държавата и ако нашата държава не предприема мерки, то нищо не може да се направи.

От колко време се занимавате с изработка на авторски бижута?
Повече от 10 години.

Има ли пазар за продуктите ви в България?
Да има, но трябва да се работи в посока  популяризиране на бутиковите брандове. Качествените продукти идват от малките производители ,но никой малък не може да си позволи мащабна рекламна кампания.  Платформи като София диша са ценни с това, че популяризират културата на потребление от малки производители, които иначе са трудни за откриване от повече хора.

Има ли български стил, традиции в дизайна на бижута?
Има традиционни бижута, които са били актуални до началото на 20ти век. След това погледът на напредничавите и заможни българи рязко се обръща на запад. Истината е, че в момента никой не се грижи за това да има родно производство на качествени продукти, които да носят духа на местните традиции. Аз имам няколко колекции в тази посока и предстои да ги представя.

Има ли световни тенденции в изработката на бижута?
Има тенденция бижутата да се изработват от машини, от проекта до финала, и с тези възможности трябва да се внимава. За мен е много важно бижутата да бъдат заредени с енергията на ръчното правене.

С кой съвременен дизайнер бихте искали да работите?
Christa Lühtje

Защо решихте да участвате на София Диша?
ARTEFAKTI contemporary jewelry objects ще участа за първи път и се надявам да намерим нови почитатели и да се забавляваме.

Коя е най-близката ви професионална цел?
Интернет магазин.

Щанда на  Artefakti ще откриете по време на София Диша, на 21 август, на ул. „княз Александър I“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

 

Gallery

Снимка: Владимир Леков