Ранна утрин е, детето ти спи, а ти не искаш да се събуждаш. Трябва обаче да го изпратиш на училище с храна и добро настроение. Оглеждаш се за някой възрастен, който да направи закуска и осъзнаваш, че четеш много мемета в интернет и ти наистина си единственият възрастен наоколо.

Може да си наскоро разведен, може към момента да нямаш никого до себе си, може да си просто самотен. Това не е от значение, защото детенцето си има нужда от таткото-герой. Това е моментът, в който приготвяш основната съставка за сандвича с лаваш - безусловната обич към твоето дете.

Съставките са:

1. хляб лаваш

2. нещо за мазане (топено сирене, лютеница, т.н.)

3. зеленчук (чери домати, краставици, т.н.)

4. нещо месно (луканка, шунка, филе Елена, т.н.)

Трябват ти още:

1. дъска за рязане

2. кутия, в която да сложиш готовия сандвич

Събуждаш съкровището си и се наслаждаваш на оборотите на съзнанието му. То няма твоите навици и е безкрайно искрено в неохотата си да отвори очи тук и сега. Не пречи да го гушнеш, да му разрошиш косата или просто да го извлечеш за краката от леглото. Стига да го правиш с усмивка на лице и отсреща да получаваш усмивка. Само това има значение.

Пращаш го да си мие зъбите и изчакваш правилния момент, в който да проучиш желанието за съставките на сандвича. Таймингът е всичко. Ако зададеш въпроса твърде рано, или няма да получиш отговор, или ще получиш “грешен отговор”. Първото изисква повторно питане. Няма да се даваш, ще бъдеш спокоен. Детето не е виновно, че си чел мемета до по никое време. Второто ще осигури доброзорна закуска за теб.

Запомняш желаните съставки и проверяваш дали ги имаш или не. Отиваш до банята и с усмивка казваш: “Татинко, нямаме чери доматки…” Винаги си готов с алтернативно предложение. В крайна сметка каквото има, такова ще бъде, то е ясно, но детенцето иска да участва във вземането на решение и да види, че тати го подкрепя. Като цяло не е лошо да пазаруваш разнообразни продукти от време на време.

Връщаш се в кухнята и преговаряш съставките. Връщаш се пак до банята и питаш първо топеното сирене или първо горчицата да намажеш. Заедно мислите кое да бъде. Сложно е, признавам. На неговите години ти си закусвал препечени филийки с масло и чубрица, или пържени - със сирене. Връщаш се в настоящето. Можеш да предложиш едната половина да е с едното, другата половина - с другото. Сега е моментът да си зададеш и всички останали отворени въпроси.

Връщаш се в кухнята и започваш процеса по сглобяване. Ето няколко доказали се комбинации:

1. топено сирене с чери домати, шунка и маслини без костилки

2. айвар с кашкавал, кисели краставички и луканка

3. хумус с чери домати, кашкавал и маслини без костилки

Завиваш питката и я срязваш на две, прибираш я в кутийката. Може да добавиш отстрани маслинки, чери доматки, колбас. Слагаш пакетираната закуска до раницата. Не е лоша идея да прегледаш съдържанието на ученическата чанта за остатъци от храна. Споменът за 6-дневния банан в твоята раница те преследва от 1996 година и до днес. Затова и да намериш мандарини с консистенция на тарама няма да се даваш. Вадиш смело и забърсваш.

Детето излиза от банята, преглеждаш дали сте готови и потегляте за училище. Връщате се за учебника по английски.

Прибираш се от разходката до училището и намираш кухнята си все едно Емил от Льонеберя е пил у вас. Не ти пука, защото бузата ти гори от целувката за довиждане, а сърцето ти лети от думите: “Обичам те, тати. Благодаря за закуската.” Усмихваш се, защото си титан!

Направи сандвич и за себе си, защото си го заслужил.

Не забравяй да почистиш. Оставяш кухнята така, както искаш да я намериш.

Автор: Яким Кастелов