К като кардамон…

Родината на тази подправка е Индия. Кардамонът също е една от най-старите подправки в света, която се употребява от хилядолетия. Днес я добавяме главно към печива, като например меденки и спекулациус. Растението достига височина над един метър. Използват се само семената му, които са затворени в зеленикава шушулка. Наред с шафрана и ванилията кардамонът е сред най-скъпите подправки в света. Ароматът му е фин, сладникав и леко тръпчив.

… като карамфил

Преди няколкостотин години карамфилът бил една от най-скъпите подправки в света! Негова родина са Молукските острови, известни в Средновековието като Острови на подправките, днес в състава на Индонезия. Всъщност това не са онези карамфили, които продават увити в целофан по цветарниците, а пъпките на карамфиловото дърво. Тези пъпки се берат ръчно и се изсушават, при което добиват типичния си черно-кафяв цвят и заприличват на миниатюрни копия. Вкусът им е сладникаво-тръпчив, леко парлив.

… като канела!

Някои я обичат, а други направо не я понасят – миризмата на канелата. Подправката се използва най-често смляна на прах, но се продава и на пръчки. Какво всъщност представлява канелата? Това е изсушената кора на канеленото дърво. То се числи към семейство Лаврови и родината му е Югоизточна Азия, а неговите разновидности цейлонска канела, индонезийска канела и касия произхождат съответно от Шри Ланка, Индонезия и Китай. Добивът на канела е много скъп, защото се използва само определена част от кората, а именно слоят точно под нея. Той се изчопля със специален нож и се разделя на парчета. Суши се във вид на дълги тръбички, нарязани от едната страна по дължината. Землисто-дървесният и сладникав аромат на канелата придава неповторим вкус на много сладкиши и е задължителен за коледните сладки!

Весели празници с дъх на Коледа!

Цветелина Велчева