Италия е любов,романтика и вкусна храна – казва Севда, първият вегетарианец в света, спечелил „Мастър шеф – втори сезон“ в България. Тя и foodpanda споделят интересни факти за най-популярното световно ястие – пицата.

Италия е страна, която нахранва всички сетива. Италия е омайно вино, тесни калдъръмени улички с малки ресторантчета, хора, които говорят, жестикулирайки с ръцете си на своя секси език, и вкусна, непретенциозна храна, на която не можеш да устоиш и да забравиш. Дъхът на Италия е вдъхновение за много филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. Всички италианци, които познавам, твърдят, че няма по-хубава храна и вино от италианските.

Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожават я всички възрасти, но най-вече децата и младежите навсякъде по света. Дори в Япония последните години пицата става много популярна, като се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („Майо Яга“). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В САЩ пицата е много по-дебела.

Думата „пица“ идва от латинската дума „пицца“, която означава „потъмняване на кора от пожар“. Пътят на историята на пицата е дълъг и несигурен. Произходът ѝ не е строго италиански. Храни, подобни на пица, се правят още през неолита. Счита се, че гърците първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“) с масло, чесън и билки. И други народи още в древността правят плоски хлябове:  „мануше“ в Ливан, „кока“ (сладки и солени вариации) от Каталуния, „инджера“ – Африка, „паратха“ и „наан“ в Индия, „фламкухен“ от Елзас, „риеска“ от Финландия.

В Италия също са известни плоските хлябове, например „фокача“ и „пиадина“. Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък хляб се нарича „пица“. Съвременната пица също е разработена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ястие за бедните, което се продава като улична храна. Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita) също иска да опита от тази храна. За да почете своята кралица, шеф Рафаеле Експозито създава пица „Маргарита“, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и свеж босилек, цветовете на италианското знаме.В книгата „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“, от началото на 20 в. дава три рецепти за пица, всяка от които е сладка.