Основната съставка на рецептата за палачинки е човек, за когото си заслужава да я направиш. Започва се с намерението. Винаги се започва с намерението и не се спира, докато не сервираш готовия продукт на масата.

Ставаш в четири сутринта, изнизвайки се от леглото без да я събудиш. След това още по-тихо минаваш през стаята, взимаш някакви дрехи и гледаш да стигнеш кухнята, без да се пребиеш. Все пак е четири сутринта.

В кухнята е важно да изпиеш едно бързо кафе. Не шумиш много, за да не се издадеш, пък и няма време, не си готов още с тестото. Съставките* са следните:

1. прясно мляко - 300 - 400 мл.

2. яйца - 3 бр.

3. брашно - 1 ч.ч.(или повече по ваша преценка)

4. олио - 2 с.л.

5. сол - 1 щипка

Трябват ти още:

1. тиган

2. черпак

3. котлон

4. дълъг и тънък нож или дървена шпакла

*Ако нещо ти липсва, прекратяваш мисията и се връщаш обратно на топло в леглото, няма смисъл. Предварителното планиране помага много в тази рецепта. Не е за спонтанни хапвания.

Разбиваш трите яйца. Добавяш млякото постепенно и продължаваш да бъркаш. Ползваш или вилица, или миксер. Едното е бавно, другото е шумно и се мие повече след това. Помисли, четири и нещо сутринта е все пак.

Постепенно добавяш брашното. Гониш смес като на онези от пиците до гимназията ти. Понякога стават бучки. Няма да им се даваш. Когато разбъркаш сместа до равномерна консистенция, добавяш олиото и солта. Зехтин също върши работа, но придава друг вкус. Ще си правиш каквото искаш, ти готвиш все пак. Ти си купил продуктите, надявам се.

Вадиш тихо тигана, слагаш го на котлона и включваш на максимална температура. Сипваш от мазнината в чаша и със салфетка намазваш тигана. Може и просто да сипеш внимателно от шишето. Важното е мазнината да се разнесе равномерно.

Когато мазнината загрее, намаляваш котлона малко. Сам ще разбереш колко. Изсипваш съдържанието на черпака по средата на тигана. После разнасяш сместа в кръг сравнително бързо, преди да се втвърди от топлината. Каквато форма изкараш, такава. Първата палачинка обикновено е гадна. Или мазнината не е загряла, или е много. Няма да ѝ се кахъриш.

Първата палачинка…

Първата палачинка е като първата ти връзка след тежка раздяла. Обикновено си смазан и объркан. Мъжете не били емоционални? Няма такова нещо. В по-голямата си част сме емоционални, но не допускаме емоциите да ни се бъркат в баналните решения. В сериозните ни решения обаче се намесват. И какво се случва? “Издънки”, “провали”, “разочарования”. В общи линии все теми за разговор между недоволни жени.

Ти си станал обаче да правиш палачинки на тази чаровница. Събрал си смелост и показваш желанието си да се чувства добре. Браво! Палачинките стават по-вкусни така. Питаш се дали ще ги хареса, дали ще те одобри, дали ще те оцени. Няма значение. Това е като да сипваш горчица в кафето, след като си сложил захар и сметана. Не върви. Палачинката е там, в онзи сладък момент, в който Тя спи под постелката ти, а на душата ѝ вече е топло. Ти си станал, зареден от нейната топлина и полагаш следващата стъпка по трасето ви.

Не си слаб, защото показваш желанието си. Слаб си ако позволяваш на горчицата от предишно разочарование да вгорчи настоящето.

Ако е Тя, ще дойде и ще хапне с теб. Ако ли не - ще ядеш палачинки.

Как разбираш кога палачинката трябва да се обърне? В общи линии горната част трябва да изсъхне, но не съвсем. Подбутваш я с ножа или с дървената шпакла и леко я разместваш. Ако не се отлепя, или ѝ трябва още малко, или си “изпуснал момента”. Не се отказвай, но пипай внимателно. Раздвижваш я, докато не се отлепи. Отлепи ли се, вече можеш да я обърнеш внимателно с ножа или шпаклата. Можеш и да се покефиш и да я подхвърлиш с тигана. Каквото ти е кеф. Ти готвиш.

Ако си забравил, може би е време да пуснеш аспиратора. Ако е шумен и рискуваш да събудиш чаровницата - отвори прозореца. Сам преценяваш, голям си. Целта е да ви е готино. Ароматът на палачинки е страхотен будилник, стига пердетата да не пожълтеят от него.

Както казахме, първата палачинка е гадна в повечето случаи. Това е положението. Може и да се получи. Това не означава, че следващите ще са добре. Няма значение! Ти правиш палачинки в пет и малко сутринта и си титан! Сложи си чиния за готовите палачинки, за да ги трупаш на купчина. Не е лоша идея да е по-хубава чиния, с която да сервираш.

Оглеждаш тигана дали има достатъчно мазнина. Ако няма - слагаш малко. Ако има - даваш смело. Сипваш пак от сместа и я разнасяш равномерно. Добавяш още малко ако трябва, за да оформиш кръг. Следиш за правилния момент.

Защо палачинките се оплескват? Или не си оцелил правилната температура, или сместа ти не е читава, или изпускаш момента. Никога защото ти си некадърен или защото Тя не си заслужава. Ти ѝ правиш палачинки, значи има защо.

Вече си на втората палачинка. Успя! Направи я по-хубава от предишната. Направи я с любов. Представи си как се радваш, когато Тя се радва. Създай момент. Избягвай следното:

1. самодоволство

2. горделивост

3. очакване на определена реакция

4. сърдитост

5. наказание за чужди провинения

Съставките са описани в началото и друго не ти трябва. Вкараш ли някои от тия пет признаци на гняв, крайният продукт ще е клисав. Като теб, когато се съмняваш. Остави, че тя няма нужда от това. Ти нямаш нужда от това. Затова бъди титан и направи палачинките.

Представяш си какво ще стане ако вземе та стане. Пожелаваш го!

В зависимост от обема смес отнема около 20 мин да се извъртят всички палачинки. Натрупваш ги на купчина. Може да ги захлупиш с капак от тенджера или друга чиния, за да ги запазиш топли и меки по-дълго.

Жестът не приключва тук. Измисляш как да ги сервираш. Имаш няколко опции:

1. в леглото

2. на масата

3. в кутийка за през деня

Помисли какво ще ѝ хареса и какво послание искаш да ѝ пратиш. Как желаеш Тя да се почувства? Ти си готвачът, така че даваш смело. Тя иска да се чувства добре, това е. Тръгнал си да я глезиш, помисли как да го завършиш. Дали ще ги хареса солени със сирене, сладки с шоколад или мед? Дали обича сладко или плод? Ако не си се сетил да я питаш - ок, рискуваш. Може да приготвиш от всичко и да ѝ обясниш, че искаш да опита от всичко. Ако я познаваш - приготви каквото е споделяла, че ѝ харесва. Тя не иска палачинки, тя иска да е щастлива и е избрала теб да го пробва. Затова не ѝ пречи на усилието, иначе ще остане клисава като теб, когато се съмняваш.

Готов си. Не забравяй да почистиш след себе си. Оставяш кухнята така, както искаш да я намериш. Тя го заслужава. Все пак си ѝ направил палачинки.

Автор: Яким Кастелов