Ново изследване установи, че психопатите имат сериозни затруднения със съгласяването си с други хора и не са съзнателни. Несъзнателните хора по правило са неорганизирани, безотговорни и не изпълняват своите задължение в личния живот и обществото. При тях също така е много по-трудно да устоят на изкушенията. Липсата на способност да се съгласяваш с другите хора обикновено е свързано с неприятелското отношение, студена комуникация и пълна липса на такт. Характерно за психопатите е сериозният дефицит при три от специфичните страни на способността за съгласяване с другите хора:

  • Те не се открити и директни – психопатите са измамни и манипулативни като поведение
  • Не се подчиняват: те имат изключително упорито поведение, агресивни са, антагонистични и предизвикващи скандали и конфликти
  • Не са скромни и умерени: психопатите са арогантни, горди и суетни

В допълнение към всичко това психопатите са и невротични. Те са гневни и враждебни – ядосват се много лесно. Импулсивни са: те не могат да устоят на изкушенията и може да се отнесат в системно преяждане и задоволявания на други свои предпочитания много лесно. За тях е характерен и един специфичен аспект от силната екстравертност, а именно, те търсят силни вълнения. Но при тях я няма топлината на човешкото общуване, защото са студени и лишени от емоции.

Psy Blog