Колко прецизно работи мозъкът ви? Колко бързо обработва информацията, особено тогава, когато му се налага да прави няколко "изчисления" наведнъж? Това упражнение, наричано Тест на Струп, е много по-голямо предизвикателство, отколкото вероятно ще си помислите, преди да подходите към него. Изглежда просто, защото цялото начинание се заключава до определянето на цветове, което не звучи като чак толкова трудна задача, стига човек да не е далтонист.

Само че не е, когато цветът, който виждате, и името на цвят, изписано с буквите в съответния цвят, се разминават. Звучи объркващо, затова просто вземете часовник със секундарник или се подгответе да стартирате хронометъра на телефона си, и погледнете изображението на втора страница. Ако няма кой да оцени представянето ви, можете да използвате и диктофон, така че да запишете отговорите си, или най-малкото да си ги запишете на листче.

Тестът на Струп е наречен така на името на Джон Ридли Струп – фермерски син, който обаче показва забележителен интелект и завършва престижния колеж Джордж Пийбоди. Там той защитава дисертация, по повод на която разработва този тест в първоначалния му вид. По-късно заданието му ще послужи за основа на Теста на Струп, който и до ден днешен остава едно от най-прилаганите невропсихологически изследвания.

Неговото изпълнение се състои в използването на две ключови когнитивни умения – потискане на първичната реакция и селективно насочване на вниманието. За повечето хора първичната реакция при съсредоточаването на вниманието към този тест е да прочетат думите, с които са изписани цветови понятия, което незабавно проектира в съзнанието им съответния цвят, заложен като смисъл, но не и визуално. Тъй като обаче задачата е да се назове реалния цвят, с който са визуализирани думите, мозъкът трябва да потисне тази първична реакция и да постави приоритет върху асимилирането на цвета, независимо че той се различава от онзи, смислово вложен в думите.

Чрез сканиране на мозъка е установено, че при изпълнението на Теста на Струп се активизират зони, участващи в изпълнителната функция (най-просто казано мисловната дейност), като дорсолатералния префронтален кортекс. Личности, които страдат от депресия или синдром на дефицит на вниманието, изпитвайки затруднения всеки път, когато трябва да се концентрират върху определена задача и да проявят самоконтрол, не се представят добре на Теста на Струп.

Той също така подлага на изпитание селективното внимание, или способността на човек да избира върху кой стимул да се фокусира и кой да игнорира. Менталната флексибилност (гъвкавост), необходима за превключване между няколко конкурентни стимула, е от фундаментално значение – без да притежавате тренирано селективното внимание, сте изложени на значителна опасност от грешки.

Естествено, абсолютно всеки греши и няма никакъв начин човек да се застрахова от такива, колкото и да развива функциите на мозъка си. Което не означава, че не си заслужава да прави опит да ги сведе до минимум, особено при професии, в които всяка грешка може да бъде фатална.

Тестът на Струп надживява своя изобретател и е един от най-известните методи за провеждане на наблюдения и проучвания в експерименталната психология. Той е включен в програмата за поддържане и усъвършенстване на умствените функции и когнитивната памет Lumosity, която продължава да отстоява статута си на най-ефикасната и цялостна система за брейнтрейнинг в дигиталния свят, както и в повечето подобни, включително безплатните приложения за смартфони, които са достъпни за всеки.

Ако все още не сте го направили, предлагаме ви да се подложите на теста на Струп, като се стремите да анализирате представянето си по критерии като броя на допуснатите грешките и времето за обмисляне на всеки отговор. Именно за тази цел е добре да си осигурите сътрудничеството на асистент, с чиято помощ ще разчетете резултата си.

Не разглеждайте и обмисляйте предварително изображението под текста!

Вземете лист или диктофон и запишете или произнесете на глас всички цветове, които виждате - първо на лявата страница отгоре надолу, след това от дясната. Важно е да не забравяте, че ви интересуват цветовете на думите, които виждате, не тези, които са изписани с тях!

Сравнете представянето си (брой грешки и време за изпълнение) с колкото се може повече хора от обкръжението си, за да анализирате обективно това доколко сте се справили. Упражнявайте се всеки ден по 2-3 пъти - можете да си направите и сами такъв тест като напишете с различни цветове флумастери имена на различни цветове на 6-8-10 бели листчета, сгънати така, че надписите да не се виждат. Преди да започнете упражнението, размесете ги добре като тесте карти и изтегляте на случаен принцип толкова от тях, колкото пожелаете.

Успех!

Източник: framar.bg