Провал или обречени на успех?

26 март 2018 г., 11:20
332

leungchopan / Shutterstock

Ако сте от хората, които постигат всичко с лекота, следните редове не са за вас. Същото се отнася и за хората, които приемат ударите на съдбата безропотно. Но ако сте от тези, които са се проваляли и искрено търсят корена на причината, за да я премахнат, следните редове ще ви насочат как да си спестите болката от поредния крах.

Няма нищо по-неудовлетворяващо от това да влагаш всичко от себе си, а накрая резултатите да се окажат далеч от очакваното. Когато се сблъскаме с разочарованието на пропилените усилия и материални саможертви, на месеци и дори години упорит труд, безсънни нощи и тревоги, неизменно се питаме „Защо?“: Къде сбърках? Защо, след като направих толкова много? Как е възможно, след като по принцип се справям толкова добре? В такъв момент цялото ни майсторство, умения и способности са принизени, изпълва ни горчивина.

Разбира се, умът ще ви предложи множество рационални обяснения за вашите или чуждите грешки. Тук обаче ще потърсим по-дълбоко скрити обяснения, които не са видими за съзнателното. Важно е да откриете съществува ли несъзнателна част от вас, която избягва успеха, преди да предприемете нови действия и да повторите грешките си.

Ето някои въпроси и практически упражнения, които ще насочат вниманието ви навътре, към вас самите – необходимо е да заглушите поне за миг бърборенето на ума и да бъдете максимално откровени със себе си. Отпуснете се в тишина или с приятна музика, защото отговорите на следните въпроси може да са трудни и поради тази причина да не сте ги открили до момента:

1. Знаете ли вашето голямо „ЗАЩО“ или каква е най-дълбоката съкровена причина за вашата цел, за да правите онова, което правите?

Онези, които от деца мечтаят да станат лекари, музиканти или адвокати отрано знаят отговора и когато порастват, просто реализират детската си мечта. За съжаление никой не мечтае от малък да стане например счетоводител и да се зарови в цифри и бумаги. Въпреки това има счетоводители, които творят отчети все едно композират произведение на изкуството, защото са открили своя отговор.

Ако вие още не знаете вашето „Защо“ направете следното упражнение: затворете очи и си се представете в най-прекрасна кондиция пред вашите родители, колеги, началници, партньори, потенциални клиенти. Сега си представете как те ви поздравяват, за ОНОВА нещо, а вие с ентусиазъм им обяснявате защо го правите. Чувате ли какво е вашето „Защо“? Какво обяснявате на другите? Как реагират те – с разбиране и възторг или резервирано? Какво казват за вашето „Защо“? А за вас?

За онези, които още не са намерили своя отговор може би проблемът е в самата причина за правенето на нещата. За тях е следният въпрос:

2. Вдъхновява ли ви вашата цел т.е. основателна ли е за вас самата ПРИЧИНА да правите онова, което правите? Възможно ли е да го правите, защото някой друг казва, че трябва да го правите, а вас да ви тегли другаде? Обикновено нашите родители, от позиция на грижа и любов, чрез възпитанието си или директно, вземат доста от решенията в нашия живот, на база на онова, което е вдъхновявало самите тях. А вие обърнали ли сте внимание кое истински ви привлича. Кое е онова нещо, което не ви дава мира и пали страстта, въображението, мислите ви, цялото ви същество? Ако вашата причина не ви ентусиазира максимално, първото препятствие ще ви отбие от пътя и няма да стигнете до целта.

Повторете горното упражнение и обърнете внимание на това как се чувствате, докато разказвате на останалите за вашата цел – имате ли енергия, ентусиазирани ли сте или напротив - вяли и дори искате да се скриете. Отдава ли ви се да си представяте с лекота, да чувствате удовлетворение, да се радвате на поздравленията или обратното - от мисълта за тази картина ви отмалява?

Ако насилвате въображението си да почувствате горната картина във вътрешен план, причината може да е в част от вас, която да има основателен мотив да НЕ правите неща, които да ви доведат до целта ви, която иначе ви вдъхновява. Това става, когато имате ...

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

 

Ключови думи:
Коментари