Исландците са сред най-щастливите нации на света. Наясно сме, че там е тъмно и студено почти шест месеца в годината, но това показват данните.

Каква е тайната на тяхното щастие? Според ученият Ерик Вайнер, който е пътувал до Исландия, за да открие отговора на тази загадка, щастието им се дължи на факта, че исландската култура не заклеймява провала. Исландците не се страхуват от това да се провалят или да бъдат несъвършени.

Така те са по-склонни да преследват целите, които им носят удоволствие - важен мениджърски урок, който може да ви е доста полезен и в живота! Този начин на мислене е причината Исландия да има повече артисти на глава от населението от всяка друга нация.

„Няма нито един човек на този остров, който да си казва, че не е достатъчно добър в това, с което се занимава. Така исландците се впускат смело в начинанията си: пеят, пишат и танцуват без да ги е страх, че ще се провалят, пише Вайнер.

Това ги прави удивително продуктивни. Тези хора не си губят времето в мисли, какво биха искали да направят, а просто  го правят.

Следвайки техния пример, много мениджъри могат да постигнат успехите, които засега са само  мечтите им. Ако мислите, че сте добри в нещо дори и да не сте – го направете. И обратното, ако не вярвате, че сте достатъчно добри в нещо просто не се захващайте с него, съветва Вайнер.

Светът около нас не награждава съвършенството. Той награждава продуктивността. А продуктивността може да бъде постигната много по-лесно чрез несъвършенство. Поставете си цел, следвайте я и анализирайте резултата. Това е добре познатият метод на пробата и грешката, а както знаем от него са се раждали велики неща, припомня ни Вайнер.

Източник: Мениджър Нюз