Американският континент, който последен е заселен от хора, от доста време е обект на интерес за учените, които се опитват да разберат откъде и как се дошли обитателите му, предаде АФП.

Генетично изследване, публикувано в научното издание Cell Reports, дава някои отговори. 

Част от най-ранните заселници са дошли от Китай на две отделни вълни - по време на ледниковия период и малко след него, казват авторите на проучването, пише БТА. "Нашите открития показват, че освен посочените досега предци на индианците в Сибир, северното крайбрежие на Китай също е служило като генетичен резервоар, допринасящ за обогатяването на генофонда", казва пред АФП Юй Чун Ли, един от авторите.

Учените доста време смятаха, че сибирските обитатели, прекосили пеша ивицата земя между съвременна усия и Аляска, са единствените предци на американските индианци.
      
Изследвания от края на 2000 г. дават основание да се смята, че хората в Азия може да са свързани с най-ранното население на Боливия, Бразилия, Мексико и Калифорния.

За проучването си екипът от Института по зоология в Кунмин анализира десетки хиляди ДНК проби и техните мутации, търсейки обща генетична линия.

В крайна сметка успяват да открият 216 проби и 39 древни потомци на една и съща линия.

Резултатите показват, че е имало две миграционни вълни. 

Първата е започнала преди 26 000 години и е приключила преди 19 500 години, по време на последния ледников период. Тогава ледената покривка е била в своя пик, което вероятно е направило климата в Северен Китай негостоприемен.

Втората е започнала по време на периода на топене на ледовете преди 19 000 години и е продължила до преди 11 500 години. Възможно е да е имало увеличаване на човешкото население.

По време на тази вълна част от тези хора са се преместили в Япония. Това би могло да обясни сходствата, наблюдавани между праисторическите стрели и копия, открити в Америка, Китай и Япония, казва Юй Чун Ли.

Според Ли една от силните страни на изследването е големият брой проби, които са анализирани.
       
"Въпреки това не знаем точно от кои райони в северната част на Китай са дошли и какви условия са ги насърчили" да тръгнат, казва той.  Според Ли са необходими повече доказателства, включително древни геноми, за да се дадат  отговори на тези въпроси.