Леща

Като част от семейство бобови растения лещата е отличен източник на фолиева киселина и витамин В, които са важен елемент за доброто настроение и правилното нервно функциониране на мозъка. Ниските нива на фолиева киселина се свързват с депресия. Проучване на Харвард е показало, че 38% от депресираните жени имат дефицит на фолиева киселина.

Въпреки, че изследователи все още не разбират напълно връзката недостига на фолиева киселина изглежда намалява метаболизма на невротрансмитерите, серотонин, допамин, норадреналин, които оказват влияние върху настроението.

Купа сготвена леща осигурява 90% от препоръчителната дневна доза на фолиева киселина. Другото голямо предимство е, че тази храна съдържа протеини и фибри, които стабилизират нивата на кръвната захар.

Други източници на фолиева киселина са: подобрени зърнени закуски, зелени зеленчуци като например спанак и броколи, черен дроб, боб.

Какво да опитате:

- Сложете сварената леща с чери домати, нарязани чушки и моркови за бърза и лесна салата.
- Супа от леща или леща яхния.

Черен шоколад

Всеки от нас се нуждае от: триптофан – аминокиселина, използвана от организма за синтезиране на серотонин, веществото на доброто настроение; и фенилетиламин – който отделя организма ни в моменти на щастие и силни емоции.

Черният шоколад спомага за произвеждането и на двете вещества, благодарение на които се чувстваме по-добре.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат капсаицин. Това е химически елемент, който предизвиква отделянето на ендорфини в мозъка, а ендорфините създават чувството на еуфория. Лютите чушки също така потискат болката.