Мислите не познават почивка. Който има зад гърба си ден, изпълнен със стрес, е добре запознат с проблема. Дори когато дойде време за сън, духът не може да се укроти и заспиването е трудно, а сънят – накъсан и неспокоен. Дихателните техники ще ви помогнат да  прогоните нежеланите мисли и да се отпуснете. По-долу ще ви запознаем с трите най-ефикасни метода за спокоен сън.

Как правилното дишане осигурява отмора

Осъзнатото дишане е ефективна форма на медитация, която премахва всички смущаващи фактори от съзнанието. Равномерният ритъм има успокояващо действие върху тялото. Концентрацията върху дишането отвлича духа и предотвратява мислите за проблеми и предстоящи задачи. Освен това спокойното контролирано дишане отключва  естествена реакция на тялото, като сърдечният ритъм се забавя, а мускулите се отпускат. Най-вече преди лягане дихателните техники благоприятстват спокойния отморяващ сън.

Различните техники се прилагат според конкретната ситуация. Ето кои 3 метода се използват най-често:

1. Дихателна техника срещу стрес

Който спи лошо поради стрес, обикновено прехвърля в ума си предстоящо събитие или специфична ситуация. В този случай за спокойния сън допринася техниката, наречена редуващо се дишане. Чрез нея се постига вътрешно равновесие и духовна концентрация. Затова може да се прилага не само преди лягане, но и в определени ситуации. Ето как да процедирате:

Запушете с пръст дясната си ноздра и вдишайте бавно и дълбоко през лявата. Задръжте дишането за около три секунди. Сега запушете лявата ноздра и отпушете дясната. Издишайте. Повторете в този ред поне още осем пъти, докато се отпуснете напълно и почувствате, че ви се доспива.

2. Дихателна техника срещу душевно безпокойство

Достатъчно е преди лягане да изгледате някой трилър, да получите неприятен имейл или да се скарате с партньора, за да избяга сънят ви. Всичко, което изисква от нас повишено внимание и активира симпатикуса на нервната система, води до освобождаване на хормоните на стреса адреналин и кортизол. Естествено, че при това положение на тялото и духа им е трудно да се отпуснат. Човек е напрегнат и не може да изключи мислите си. В този случай помага следната дихателна техника:

Вдишайте през двете ноздри за четири секунди и издишайте за шест. Това съответства на шест пълни вдишвания и издишвания в минута. В науката този ритъм се е утвърдил като ефективен метод за регулиране на телесните функции. По-дългото издишване отключва отпускаща реакция и благоприятства разграждането на стресовите хормони. За кратко време ще се успокоите и ще спите по-добре.