Възпитавани сме да бъдем добри и любезни с останалите. Казвали са ни, че по този начин ще си намерим по-лесно приятели и ще създадем по-здрави взаимоотношения.

Светът обаче не е идеален и добрите хора невинаги получават потупване по рамото за добрите дела. Често дори си патят заради добротата, което я превръща в своеобразно проклятие.

Изводът е, че не може и не бива да бъдете „прекалено добри". Подобно поведение върви ръка за ръка с множество проблеми. Така че ако сте прекалено добри, може би вече сте се сблъскали със следните неща:

1. Възползвали са се от вас

В една конкурентна среда е препоръчително да бъдете любезни, без обаче да прекалявате. Останалите хора се конкурират с вас за челната позиция, така че от вас се изисква да имате борбен дух. За да напреднат другите на ваш гръб, е напълно възможно да се опитат да ви манипулират.

Не позволявайте на никого да се възползва от вас.

2. Границите ви не се зачитат

Когато сте добри, не прекрачвате чуждите граници. Злонамерените обаче гледат на това като на своеобразно позволение да започнат да ви тъпчат.

Ако изразите своето възмущение, ще ви кажат, че е станало недоразумение, което само ще ви обърка допълнително. Понякога наистина става дума за нещо такова, но вие мислете и използвайте разума си, за да се уверите дали наистина не ви манипулират.

3. Ставате обект на чуждото безразличие

Не всички хора са състрадателни. Някои ще направят всичко, за да получат това, което искат. Такива личности не се интересуват от чувствата на другите хора. Те са егоисти и вероятно дори не го осъзнават. Вие обаче трябва да отстоявате собствените си интереси и позиции.

Може и да не ви се иска да изглеждате груб, ядосан или лош човек, но не бива да се отнасят лошо с вас. Ако се налага, изразете недоволството си.

4. Липса на грижа за себе си

Добрите хора са склонни да инвестират много време и ресурси като енергия и време в другите. Те не обичат да виждат, че някой е тъжен, затова предлагат да му помогнат. Но проблемът е, че по този начин „добротворците" изразходват твърде много енергия и време.

Не всеки заслужава вашата доброта. А най-важният човек, който се нуждае от нея, сте вие самите.

5. Проблеми с доверието

Много хора възприемат неразумната доброта като подозрителна. Не се чувствайте зле заради това. Не можете да ги обвинявате. Говорете, бъдете търпеливи и един ден те ще повярват, че е възможно да съществува безкористно добро, а може и да ви отвърнат със същото.