Слънчевият ден извиква добрия самарянин в нас. Това показва ново проучване на френски академици, цитирано от „Дейли Мейл”. Изследователите са открили, че хората са по-склонни да помагат на другите в дните когато грее слънце.

В мрачни дни почти половината от минувачите преминават от другата страна на улицата без да сторят нищо, ако видят непознат да изпусне ръкавицата си.

Наблюдатели на Университета на Южен Париж са следили такава ситуация. Френските учени са записвали реакциите на хиляди хора, когато непознат човек изпусне ръкавица в градски центрове на Франция в напълно безоблачен ден и в мрачно време. 65,3% от минувачите са се притекли на помощ при слънце. 53,3% в други метеорологични условия през деня. „Разликата е статистически значителна”, подчертават учените в доклад.

„Някои хора са особено лошо засегнати от мрака, сивото и монотонното.

От друга страна красивата слънчева сутрин може да даде естествен тласък на душата и да изпрати човека навън от дома изпълнен с доброта, готов да помогне на непознати”, твърдят авторите. Те призовават да не губим склонността си да бъдем учтиви и добри, какъвто и да е сезонът. Защото, за жалост, избягването на контакта очи в очи и смущението от разговор с непознат човек на улицата са станали отличителни черти на модерните общества.