По време на бременността се променя стойката на бременната, което се отразява и на тежестта, която поемат краката. Ето защо е важно обувките да бъдат не просто удобни, а и подходящи за новата поза, в която тя ще стои през следващите месеци. Това се отразява и на походката, което пък е от значение за натоварването на гръбначния стълб. Освен това по време на бременността краката често отичат и се подуват, което също трябва да се има предвид при избора на обувки. И не на последно място, те трябва да бъдат наистина комфортни, тъй като разходките (стига да няма противопоказания) са препоръчителни.

Наистина ли са необходими

Категорично – да! Промените в тялото, които включват и трансформации в краката (много често се забелязва нарастване на стъпалото с един и дори два номера), налагат това. В този период настъпва леко изменение на оста на гравитацията, което пък влияе на баланса при ходене. През първите три месеца не се налага промяна на обувките, тъй като тогава почти не се усещат изменения. Но в следващите месеци е добре да се изберат подходящи обувки, които да улеснят бременната.

Кои са най-подходящите

Най-добрите обувки за бременни жени са тези, които ви карат да се чувствате комфортно по всяко време на деня. Но все пак трябва да се съобразите и с някои детайли. Не трябва да са с равна подметка, тъй като това пречи на кръвообращението и води до разтягане на ахилесовото сухожилие, което увеличава нестабилността. Ако искате да има непременно ток, нека не е по-висок от 3-4 см. Добре е обувката да бъде плътно по крака, без да го притиска много. Ако е по-широка, стъпалото ще играе и има опасност от неволно извиване. Прилепналата обувка улеснява баланса и благоприятства стабилността. Добре е върхът да бъде овален или заоблен за по-голям комфорт.

При избора трябва да се обърне внимание и на материята. Меките са за предпочитане. Препоръчват се полусинтетични или естествени тъкани, тъй като могат да се адаптират към формата на стъпалото. Твърдата, синтетична тъкан генерира компресия или ожулвания, които намаляват нивото на опора и може да предизвикат падане.

Класическите тенис обувки с връзки са много добър вариант, стига да има кой да ви връзва връзките в по-късните месеци, когато трудно ще се навеждате. Добре е моделът да има някаква височина в областта на петата, защото така вървенето е по-стабилно. Сандалите с ортопедична подметка са прекрасен избор за топлото време, тъй като обхващат стабилно крака и стъпалото. За по-хладното – такъв вариант са мокасините.

По материали от Siamo mamme / Новите родители