„Каквото е писано, това ще стане“, е отдавна клише, което прашасва на рафта до старите класики. Бъдете от хората, които не стоят със скръстени ръце и чакат неизбежното, а се борят да променят онова, което не харесват в живота си. Ето кои са практическите съвети, които ще ви помогнат да пренапишете съдбата си:

1. Освободете се от миналото

За да освободим място за новото, трябва да се забравим старото. Това включва всичко, което ни тежи като обиди, разочарования, разкаяния, терзания. То трябва да бъде оставено зад гърба ни. Всички неразрешени конфликти трябва да намерят своята развръзка или поне да постигнем вътрешна хармония.

Всичко, което ви е измъчвало до този момент, нека бъде прието като учители. Поискайте прошка от хората, които сте обидили, и дори да е невъзможно да го направите директно, извинете се мислено. Изплатете дълговете, доколкото ви е възможно. Освободете се от чувството за вина и срам за това, за което сте се разкаяли. Ако имате лоши навици, опитайте се да се справите с тях.

2. Оценете целите си.

Помислете отново за целите, които си поставяте. Оценете ги. Преосмислете ги, ако се налага. Отговорете си въпроса дали са наистина достатъчно важни за вас. Какво ще спечелите и какво ще изгубите по пътя към тях. В психологията има един прост, но ефективен метод. Напишете целите си на лист хартия и вижте как звучат. Отговорете си на въпроса дали искате да имате, или искате да бъдете? Ако е първото, най-вероятно целта ви е фалшива и е наложена от външни фактори, просто е продукт на социалните стереотипи: скъпа кола, непременно семейно положение, престижна работа, скъп телефон, модерни дрехи и т.н. Ако целта отразява дълготрайно състояние и истинска душевна потребност, то тя е истинска, вие наистина я желаете – например мечтаете да отидете на екскурзия в някоя екзотична страна, работите нещо, което истински обичате, копнеете да създадете семейство с човека, когото обичате.

Задайте си въпроси и не се страхувайте да подредите целите си по приоритет. Бъдете гъвкави, не се съобразявайте с околните, а се вслушвайте в сърцето си. Разберете, че промяната на съдбата ви към благополучие зависи до голяма степен от тази стъпка. Ясно формулираното намерение активира добрата енергия на Вселената и я насочва във ваша полза.

3. Променете гледната си точка.

По пътя към промяна на съдбата най-важно е позитивното мислене. Много често човек става заложник на негативни мисли, които влияят разрушително на живота му. Ако ви се е случвало да се събудите посреднощ с такива мисли и като цяло да потъвате в негативни размисли, значи сте изпитали от първо лице пагубното влияние на подобен тип саморазрушително съществуване.

Казват, че неприятностите не идват сами. Но това твърдение е вярно само доколкото човек реагира драматично на неприятните събития. И ето как нещата отново опират до гледната точка – за едни чашата е наполовина празна, за други – наполовина пълна. Понякога няма как да променим самите събития, но можем да променим нагласата си към тях. Емоционалното състояние е важен психологически фактор, който определя съдбата ви, емоциите са мощен енергиен импулс, който влияе пряко върху съдбата.

4. Откажете се от своите слабости и действайте!

Често човек започва да мисли върху това как да промени съдбата поради неудовлетвореност от собствения живот. Общо взето животът не е сложен, целта му – още по-малко: всеки иска да бъде щастлив. Това е в основата на всичко. За да постигнеш щастие, понякога трябва да направиш нещо за собствено удоволствие, а не просто пасивно да търпиш и да си затваряш очите в името на някакви ефимерни идеали или социални предразсъдъци. Не приемайте ролята на жертва. Не е необходимо да сваляте и последната си риза и да зъзнете на студа. Няма нужда да бъдете мъченици. Борете се за щастието си. Помнете, че този, който не може да помогне на себе си, не може да помогне на никого.

Ако просто търпите и бездействате, това е по-скоро оправдание за нежеланието или страха да промените нещата и да поемете лична отговорност за съдбата си. Определете истинските си приоритети и ги следвайте.

5. Опознайте себе си и света

Намерете това, което ви носи спокойствие, и го следвайте. Например, ако книгите за самоусъвършенстване ви помагат, не се отказвайте от тях само защото някой познат ви е подхвърлил язвителна, подигравателна забележка.

Ако имате до себе си хора, които ви дават криле, стремете се към тяхната компания. Не ви трябват нихилисти и такива, които ви повтарят, че не можете да се справите, а такива, които да ви мотивират и дават кураж.

Ако ви харесва да слушате песни с мотивиращи текстове, отдайте се на това. Правете всичко, което ще ви помогне да ви даде увереност по пътя към промяна на съдбата.

6. Отделете време за духовна практика

Медитация, релаксация, пеене на мантри, молитва - всичко това са методи за балансиране и хармонизиране на човешката енергия чрез подходящата душевна нагласа. Изберете най-подходящата техника и превърнете изпълнението ѝ в свой ежедневен навик. И в близко бъдеще непременно ще забележите колко много са се променили мирогледът и житейската ви позиция.

Съдбата обича смелите. И дейните.

Цветелина Велчева