Когато копаете дълбоко в себе си, първо ще намерите истината, след това ще намерите съзнанието и след това ще откриете блаженството. Блаженството е най-дълбокото - и най-дълбокото е и най-високото.

Не е нужно да правите нищо, за да останете без мисли, защото каквото и да направите, пак ще бъде мисъл. Трябва да се научите да виждате движението на мислите, застанали отстрани на пътя, сякаш за вас няма значение кой минава. Това е просто трафик. Ако можете да възприемате мислите си по такъв начин, че да не ви пука за тях, тогава керванът от мисли, който продължава хиляди години, бавно и плавно ще изчезне.

Трябва да разберете едно просто нещо: да обърнете внимание на мисъл, означава да й дадете храна. Ако не обръщате никакво внимание на мислите, ако останете безразлични към тях, тогава те започват да умират сами. Те нямат друг начин да получат енергия, друг източник на живот. Вие сте тяхната енергия и докато продължавате да им обръщате внимание, те ще ви измъчват. 

Правилният начин е просто да стоите до пътя. Движението продължава и нека е така! Не съдете кое е доброто и кое - злото, не оценявайте, не сравнявайте. Ето какво означава да ти е леко: ти се чувстваш добре!

Нашата естествена реакция е: ако трябва да останем без мисли, защо да не ги потискаме? Защо да не ги изхвърлим? Но със самия акт на насилие спрямо тях - вие ​​им давате енергия, храните ги. Вие ги откроявате и ги правите важни - толкова важни, че без да ги отхвърлите, не можете да медитирате.

Просто се опитайте да изоставите всяка мисъл и ще видите колко е трудно. Колкото повече се отървавате от една мисъл, толкова по-бързо се връща тя! Мисълта се радва на тази игра и в крайна сметка ще бъдете победени. Избрахте грешен път!

Не можете да потиснете нито една мисъл. Самият процес на потискане дава енергия, живот и сила на мислите. И това ви отслабва, защото ставате губещият партньор в играта. По-добре е да не използвате сила, а просто да бъдете свидетел. Ако дойде маймуна, нека дойде. Просто кажете "здравей" и тя ще си отиде. Но не й казвайте да си тръгва. Гледайте как идва маймуната или дори хиляда маймуни! Какво значение има? Не е ваша работа. Може би отиват на някоя среща, на някой религиозен празник, оставете ги! Това не е ваша грижа. И скоро тълпата ще изчезне, когато разбере, че не се интересувате от нея.

Това е природата на всички ваши мисли. Никога не прогонвайте никоя мисъл, иначе тя ще се върне с още повече енергия. И тази енергия е за ваша сметка! Това е пътят на самоунищожението. Колкото по-активно се освобождавате от една мисъл, толкова по-бързо тя се връща!

Единственият начин да останете без мисли е да ги игнорирате. 

Просто мълчи, наблюдавайки всичко, което се движи, било то маймуни или слонове. Нека минат. Скоро ще видите празен път, а когато намерите празен път, естествено ще намерите празен ум. Всичко външно и вътрешно ще утихне и ще настъпи удивителна тишина, която носи лекотата.

Говоря от собствен опит: можете просто да седнете или легнете и да оставите мислите да минат. Те дори няма да оставят следа. Просто не проявявайте интерес. Не бъдете незаинтересовани, просто бъдете неутрални. Да бъдеш неутрален означава да си лек, да си неутрален означава да си върнеш жизнената сила, която си дал на мислите си.

Човек без мисли изведнъж се изпълва с енергия - енергията, която е похабил в мисли. Бил е слаб, защото подхранваше мисли, които не водеха никъде. Обещаваха много, също като политиците. Мислите обещават велики неща, но щом наберат сила, забравят всичките си обещания. И така продължава векове наред.

Из книгата на Ошо Coming Home to Yourself: A Meditator's Guide to Blissful Living / spisanie8