Все по-често не остава време за почивка. Ако редовно спите по пет-шест часа на денонощие и работите в почивните дни, умората е обяснима. При някои хора положението е по-тежко. Дори когато са се наспали повече от достатъчно, те продължават да се борят с изтощението и прозявките цял ден.

Видео на ASAP Science обяснява някои от възможните причини за това мъчително състояние. 

Ако проблемът не е в часовете сън, втората най-разпространена причина за умората идва от липсата на физическа активност и лошият начин на хранене. Изследване след изследване открива, че възрастните, които започват да правят леки упражнения по няколко пъти в седмицата, докладват повече енергия след шест седмици. Хората, които спортуват по-редовно също така спят по-добре, макар проучванията да показват, че те не спят по-дълго.

Но ако това не помогне, не се обръщайте веднага към кафето. Макар много изследвания да показват, че то е полезно за здравето, е доказано, че зависимостта от него ни прави по-сънливи. Кофеинът блокира аденозина в мозъка, който се натрупва с течение на деня, така че вечер ви се спи. Но консумацията на кафе или енергийни напитки 6 часа преди лягане, може да се отрази върху качеството на съня ви. Като резултат, хората, които не използват кофеин, често се чувстват по-добре на сутринта.

Може би е добре първо да се погрижите за хидратацията – пиете ли достатъчно вода? Едно изследване е открило, че спад с 1,5 % от нормалното равнище на водата в организма може да причини проблеми с концентрацията. Кръвта се сгъстява, което забавя хранителните вещества и кислорода да достигнат мускулите и органите. Достатъчен е спад от 2% процента, за да се почувствате жадни и макар да няма нужда да поглъщате литри, да пиете достатъчно вода, за да не ожаднявате със сигурност ще помогне. Хидратирани сте достатъчно, когато урината ви е бледо жълта. Всеки по-тъмен цвят означава, че е време за чаша вода.

Изпитите бири или чаши вино може също да се отразяват на начина, по който се чувствате през деня. Изследвания са открили, че след алкохолно опиянение, макар участниците в експеримента да заспиват по-бързо, качеството на съня им всъщност е много по-ниско, особено през втората половина на съня. В крайна сметка алкохолът намалява количеството РЕМ сън, което получавате.