Пловдивското село Брестовица е прочуто с три неща - зеленчуци, вино и... Петър Петров. Кой е той ли? Авантюрист и автор на 18 изобретения, всичките патентовани в САЩ.

Той е роден на 21 октомври 1919 г. в селото, жителите на което по това време са толкова бедни, че само кметът, както се полага на длъжността му, държи единствения магазин от оня стар тип, наречен хоремаг, в който се продават от хляб и месо до сапун, стъклария, газ и кюнци.

Петров е един от синовете на свещеника Димитър Петров и съпругата му Василия. Освен божествените си дела бащата се грижи и за стопанството на Духовната семинария в селото. Следвайки традициите на рода и бащината заръка, Петър става ученик в нея.

В София обаче една вестникарска обява променя живота му.

От нея разбира, че френският Чуждестранен легион набира доброволци. Примамен от доброто заплащане, се записва и отива в легиона през 1939 г. Докато се обучава, Хитлер напада Франция и 20-годишният българин в състава на легиона е изпратен да защитава линията “Мажино”. Французите я смятат за непревземаема, затова и германците не я атакуват, а минават през Белгия и Холандия и оттам нахлуват във Франция. Следва капитулация, Петров е пленен и изпратен в концлагер в Полша.

На 1 март 1941 г. Богдан Филов подписва във Виена договора за присъединяване на България към Тристранния пакт – Германия, Италия и Япония, във Втората световна война. Веднага след това Петров е освободен от концлагера и се връща в София. Заради военните му умения е назначен в армията, но скоро става шеф на взвода за охрана на двореца.

Веднага след 9 септември 1944 г. царският офицер

Петров напуска България и отива в Германия. Комунистите го дамгосват с “враг на народа” и му издават смъртна присъда. Тя е отменена едва след като става световноизвестен изобретател.