Чули ли са астронавтите от експедицията Аполо 10 извънземна музика, идваща от открития Космос, когато са обикаляли около Луната през 1969 година? Независимо какво сте научили от социалните медии тази седмица или от анонса на нов документален филм, отговорът е “не”, пише Space, цитиран от агенция Фокус. Астронавти от Аполо 10 наистина са чули странни пищящи шумове, описани от тях тогава като “музика от открития Космос”. Обяснението за чутото от членове на екипажа обаче е съвсем просто и е публично известно от 70-те години на миналия век.

В звуковите записи от Аполо 10 астронавтът Юджийн Сърнън, който пилотира лунния модул, пита Джон Йънг, който управлява командния модул, дали чува “този пищящ звук?” Сърнън го нарича “музика” и казва, че “дори звучи като музика от открития Космос.” По-късно двамата мъже питат Том Стафорд, който е в лунния модул заедно със Сърнън, дали и той го чува. Те се съгласяват, че е “наистина странен” и Йънг добавя - “ние ще трябва да разберем какво е това. Никой няма да ни повярва.”

Мисията Аполо 10, осъществена през май 1969 година, утъпква пътя за мисията Аполо 11 през юни същата година, която отвежда двама души на лунната повърхност. Астронавтите от Аполо 10 са стигнали до Луната в командния модул, а след това двама от тях са се преместили в лунния модул и са се снижили на по-малко от 16 километра от повърхността на земния спътник. Оказва се, че пищящият звук не е нищо повече от интерференция между VHF радиоапаратите на дватата модула.

Астронавтът от Аполо 11 Майкъл Колинс написва книга, в която разказва, че техници на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) са го предупредили за пищенето. Множество публикации са цитирали пасажа от книгата, в който Колинс казва: “Ако не ме бяха предупредили за него, щеше много да ме изплаши.”