В епохата на социалните мрежи животът ни все повече се превръща в отворена книга – не само за приятели, близки и роднини, но дори и за непознати, пише Мениджър Нюз. Но има неща, които винаги трябва да държите в тайна, за да не си навредите сами. За да се пазите от неприятни последствия, следвайте този мъдър съвет и никога не разказвайте за:

1. Вашите цели и планове за бъдещето

Не го правете, поне докато не започнете да ги изпълнявате и да получавате резултати. Така, на първо място, ще се защитите от завист и злоба, от кражба на вашите идеи.

Освен това, нашите намерения и планове не са лишени от слаби звена, които в първия момент може и да не забележим. По-прозорливи или опитни от вас обаче могат да ги видят и разкритикуват, или пък усвоят чрез «подобрения», което ще разколебае вашето самочувствие и ентусиазъм.

Не е за пренебрегване и един аргумент от поведенческата психология: когато разказвате на другите своите цели и планове, се зареждате с измамна самоувереност, че почти сте успели. Често, това лишава от мотивация, усърдие и постоянство.

2. Вашите благородни постъпки

Какъв е смисъла да се прави добро, ако единствената причина е очакването да получите аплодисменти от другите. Истинското благородство не търси признание, хората ценят действието, а не думите и не го забравят. Освен това, какво казвате на останалите, когато биете барабана за добрина, която сте сторили? Че сте по-велики от тях?!

3. Детайли от начина ви на живот

Каквото и да сте закусвали/обядвали/вечеряли, сте го направили за себе си, не за другите. Дори и да сте взели твърдо решение да спрете алкохола напълно, или пък да минете само на биохрани, отново помнете, че го правите единствено и само за себе си. Откажете се от суетата да споделяте такива подробности на всеослушание. Зрелостта означава осъзнаването на отговорността да правиш лични избори и да ги вграждаш в живота си, без да ги натрапваш на останалите.