Терапията и антидепресантите не са единственият способ за борба с депресията. Разбира се, има и естествени начини, сред които разходките сред природата, медитацията и други. Но един от най-пренебрегваните е храната, пише Мениджър Нюз.

Мозъкът на човека се нуждае от определени хранителни вещества, за да работи ефективно. Научни наблюдения са открили, че сред храните, които са най-подходящи за борба с депресията, са рибата, богата на омега 3 мастни киселини, аминокиселините, витамин Б, видамин Д, минерали като цинка, магнезий, желязо. Те съдействат за поддържане на менталното здраве в кондиция. 

Една Средиземноморска диета с изобилие от зехтин и листни зеленчуци съдържа много от подходящите съставки. Изследване сред над 15 000 души, наблюдавани в продължение на 10 години, е открило, че при хората, които се хранят със средиземноморско меню, има по-малък риск от депресия. 

Диетологът Мелиса Брунети, която работи над връзката мебжду храната и умственото здраве, казва, че няма идеална закуска за хората, които се борят с депресия, но яйцата определено са полезни - те съдържат аминокиселени, омега 3, витамин Д, мастни киселини. Най-добре би било, ако те бъдат гарнирани с филийки пълнозърнест хляб и авокадо. Но мастните киселини в яйцата са ключови. 

Мозъците ни са съставени от около 60% мазнини и имаме нужда да си набавяме мазнини с храненето. Авокадото е богато на триптофан - предшественик на серотонина - химичният невротрансмитер на щастието. Има и фолиева киселина и омега 3.

Шоколадът, също както авокадото, съдържа триптофан.