Членове на екипажа споделят малко известни факти за самолетните полети

09 март 2019 г., 15:16
11932

Снимка: Shutterstock

Работата на стюардесите и стюардите е не просто да предлагат напитки с усмивка, припомня Business Insider.

Те са отговорни за безопасността на пътниците и, разбира се, знаят много за летенето – повече, от който и да е пасажер, пътуващ редовно. За да разбере повече за тяхната работа, един потребител на Quora попита: "Кои са нещата, които самолетният екипаж знае, но няма да ни каже?"

Последваха хиляди отговори, в които стюардеси и стюарди споделят някои неочаквани истини за тяхната индустрия и разкриват какво се случва зад кулисите в небето.

Ще ви кажат, когато самолетът пада

Ако се притеснявате, че самолетът ще падне, тогава сигурно непрекъснато гледате дали стюардесата ще прояви признаци на паника по време на турбуленция, за да разберете дали или не самолетът ще се разбие. Но според член на екипажа, капитанът и персонала ще ви кажат, ако самолетът е в беда.

"Капитанът ще ви даде информация и ако е възможно ще започнем процедури за аварийно кацане", заявява анонимна стюардеса. "Моята работа е да се уверя, че всички ще оцелеем, така че разбира се, че бих искала да сме максимално подготвени”.

На стюардесите и стюардите не се заплаща, докато не бъдат затворени вратите на самолета

Според един член на кабинния екипаж на стюардите са заплаща само за продължителността на полета.

“Ние можем да работим по 13 часа на ден и да ни се плаща само за 5. Докато сме на борда, качваме се или слизаме от самолета -  всичко това време е неплатено, тъй като технически вратата е отворена. Ако добавите и забавяния, то става един много дълъг “неплатен” работен ден”, гласи един пост.

Възглавниците и одеялата се използват многократно

Да, одеялото, с което сте се завили може да не е толкова чисто. Някои авиокомпании използват повторно идеала и възглавници за полети, според потребителя на Quora Тони Буско.

"Одеялата и възглавниците се използват отново, отново и отново. Те просто ги сгъват и ги изваждат за следващия полет", казва Буско.

Друг потребител се съгласява и добавя:

“Зависи от това колко евтина е авиокомпанията, но съм виждала повторно използване на одеялата за пътниците  при следващия полет", пише тя. "Поне са достатъчно щедри и сменят меките облегалки”.

Водата също не е чиста

Ако си поръчате напитка, не избирайте  чай или кафе. Водата, която използват най-вероятно идва от резервоара за вода на самолета и не е много чиста.

“Водата от самолета е отвратителна”, заявява анонимна стюардеса. "Тя идва от резервоара на самолета, а аз никога не съм виждала да го почистват”.

По-добре се придържайте към бутилирана вода.

Тоалетната също е доста мръсна

Не е тайна, че тоалетната в самолета не е много чиста, макар че може би ще се изненадате от факта, че стюардесите рядко я използват.

"Използвам тоалетната, ако имам нужда да си измия ръцете, или ако много ми се налага", казва член на екипажа. "Ако  е кратък полет и скоро ще кацнем, категорично ще изчакам, за да използвам тоалетната на летището."

Друга стюардеса смята, че "е отвратително", когато пътниците отиват до тоалетната без обувките си.

Посещение до тоалетната може да забави полета

Посещение в тоалетната/банята в неподходящ момент, когато знакът за предпазния колан е свети, може да означава забавяне кацане.

"Ако някой отиде до тоалетната, трябва да кажем на пилота, и той трябва да спре самолета и изчака, докато лицето се върне обратно. През това време можем да загубим мястото си за кацане”, казва една стюардеса.
Винаги има стюардеси на летището, ако някой е възпрепятстван да дойде на работа

Когато пътниците видят стюардеса да тича за полет, не значи, че е закъсняла, а че идва да замести друг член на кабинния екипаж. В случай, че член на екипажа  е възпрепятстван, един или двама колеги са в готовност да заемат мястото му.

Храната за екипажа е по-вкусна

Храната, която се сервира по време на полетите, е доста безвкусна. От екипажа се радват на малко по-изтънчени ястия. Качеството на храната зависи от престижа на авиокомпанията, но един потребитeл споделя, че винаги има “поне една количка с пресни плодове и зеленчуци, специално за екипажа”.

Ключови думи:
Коментари