Ако някой ви каже, че сте родени със седем таланта, но може би все още не сте ги открили, най-вероятно бихте си помислили, че се шегува с вас. Само че много хора не познават добре своите качества и така някои от тях може да останат скрити за цял живот. Защо? Ами защото понякога човек не може да оцени достатъчно добре дадено свое умение или способност, или пък вярва, че това, което прави добре е нещо нормално, тъй като го прави за удоволствие. По този начин хората с отлична памет или с вродени кулинарни умения могат да пропуснат възможността да развият тези свои таланти, а понякога дори и да печелят от тях, просто защото не са се интересували от разкриването на скритите си таланти, пише abc.es. 

Бизнесменът и експерт по личностно брандиране Рубен Мартин, автор на книгата "Силата на вашата лична марка", разкрива как всеки може открие скритите си таланти. Отправната точка за извършване на този самоанализ от една страна е да откроите нещата, на които се възхищавате и тези, които критикувате или дори отхвърляте. Причината - този анализ, освен че позволява да опознаете по-добре хората около вас, ще ви помогне да опознаете по-добре и себе си. Мартин предлага всеки да отговори на следните десет въпроса, за да откриете талантите си. 

- За какви действия получавате похвала от другите?

- Какви занимания харесвате?

- Какво правите, за да се свържете със себе си?

- Какво мислите, че можете да допринесете в по-голяма степен за други хора?

- Какви дейности правите, за да загубите представа за времето?

- Какви неща бихте правили безплатно всеки ден?

- Какви дейности никога не бихте започнали през живота си?

- Какви неща смятате, че винаги сте правили добре, без да го осъзнавате и без да спирате да мислите, че не всеки ги има?

- Какви теми изследвате най-много в интернет или за които разговаряте с други хора?

- С какво мислите, че ще допринесете за света?

Според експерта от отговорите на тези въпроси може да откриете своя нов талант. Но той сам по себе си не е достатъчен. Следващата стъпка, според Мартин, е да поставите въпросния талант в услуга на другите. Важно е да допълните този талант с необходимите умения, за да го направите привлекателен. Комуникацията и продажбите, например, са съществени елементи в предприемачеството и личната марка, уточнява той. Бъдете автентични, показвайте положителните си черти, добавете стойност на нещата, които правите, и се опитайте да спечелите доверието на бъдещите си клиенти, съветва той. 

Източник: abc.es

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз