Прекалено много хора вярват в погрешното убеждение, че тяхната харизма и способността им да се харесват на другите са вродени черти, с които са надарени малцина щастливци – добре изглеждащи, контактни и невероятно талантливи хора.

Имайки предвид нашата съвременна реалност и по-специално култа към звездите в шоубизнеса, не е трудно да разберем защо този мит е толкова широко разпространен. Истината обаче е, че способността ни да се харесваме на останалите зависи най-вече от нас самите и от нашата емоционална интелигентност (EQ).

Участниците в проучване, проведено в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), са били помолени да оценят над 500 различни човешки профила на базата на качествата, които според тях трябва да притежава един човек , за да бъде харесван. Най-високо оценените профили често не са съдържали думите общителност, интелигентност или атрактивност, повечето от които са вродени характеристики. Вместо това, като най-ценни са били определени качества като искреност, призрачност и умение за разбиране на другите.

Способността да бъдете харесвани обаче е еднакво зависима както от поведението, което подчертава вашата харизма, така и от това, което я руши. За да ви помогна втората част на уравнението, създадох списък с типове на поведение, които карат хората да не ви харесват.

Ето и няколко от тях:

Прикривате самохвалство зад маската на самоирония

Всички познаваме хора, които обичат да се хвалят зад маската на самоосмиване и самоирония. Вземете за пример момичето, което се представя като „нърд“ и обяснява колко е задръстено и смахнато, като всъщност иска да се представи като интелигентно и интересно, или момчето, което се шегува със своята здравословна диета, за да се похвали с добрата си форма. Обикновено това е още по-дразнещо от самохвалството, защото освен ласкаенето на егото, то е придружено  и от опит за заблуждаване.

Използвате авторитета на хората, които познавате, за да направите впечатление

Няма нищо по-хубаво от това да познавате интересни и влиятелни хора, но споменаването на техните имена във всеки разговор може да изглежда претенциозно и глупаво. Подобно на прикритото самохвалството, хората рано или късно разкриват вашите истински мотиви. Вместо да ви накара да изглеждате интересни, този метод ви представя като неуверени и прекалено загрижени за чуждото мнение. Когато свързвате всичко което знаете с хората, които познавате, разговорите с вас бързо стават безинтересни. Никой не харесва хората, които отчаяно търсят внимание. Достатъчно е да се държите приятелски и уважително, за да спечелите интереса на вашия събеседник. Когато говорите уверено, точно и ясно, хората са много по-склонни да слушат това, което имате да кажете, отколкото когато се опитвате да им покажете колко сте важни и влиятелни.

Играете си с телефона, докато разговаряте с някого

Нищо не прави толкова лош впечатление, колкото това да си извадите телефона от джоба по средата на разговора, за да прочете съобщение или да разгледате последните публикации във Facebook. Когато започнете разговор, съсредоточете цялото си внимание и енергия върху него. Бързо ще откриете, че разговорите са по-приятни и полезни, когато отделяте нужното внимание на вашите събеседници. 

Демонстрирате предубеденост и тесногръдие

Ако искате да се харесвате на другите, трябва да бъдете непредубедени и отворени към новите неща, защото това ви прави по-достъпни и интересни. Никой не иска да обсъжда определена тема с човек, който има изградено мнение, неподлежащо на промени. За да елиминирате предразсъдъците, трябва да се поставите на мястото на другите. Това не означава, да започнете да вярвате в това, в което вярват те, и да промените напълно поведението си, а да запазите оценката си за тяхното мнение за момента, когато разберете по-добре тяхната гледна точка.

Не задавате достатъчно въпроси

Най-голямата грешка, която може да направите в общуването, е да мислете за това какво ще кажете в следващия момент , защото отмества вниманието ви от говорещия. Чувате думите ясно и отчетливо, но техният въобще не ги запомняте и осмисляте. Лесен начин да избегнете този донякъде несъзнателен процес е като задавате много въпроси. Хората обичат да бъдат чувани. Задаването на простички въпроси в края на техните изказвания е достатъчно, за да покаже че слушате внимателно и че се интересувате от това, което те казват. Ще останете изненадани от това колко лесно се печелят уважение и симпатии, когато задавате въпроси.

Прекалено сте сериозни

Хората гравитират към неподправените, забавните и страстните личности.  Въпреки това, най-страстните хора често могат да изглеждат незаинтересовани от останалите, защото те са прекалено погълнати от своята работа или хоби. Най-харесваните хора постигат тънък баланс между страстта към това, което правят, и способността да се забавляват. На работното място те са сериозни, но същевременно с това могат да се държат и приятелски. Те се фокусират върху това да имат смислени взаимоотношения със своите колеги, като винаги помнят това, за което са говорили вчера или миналата седмица. За тях хората са също толкова важни, колкото самата работа.

Клюкарствате

Ако разпространението на слухове и мълви се е превърнало в част от вашето ежедневие, може да сте сигурен, че не сте сред най-харесваните хора в офиса. Клюките могат да навредят на чуждата репутация и да наранят нечии чувства, а може и да не се отразят по никакъв начин на одумваните хора. Едно нещо обаче е сигурно, те ще повлияят негативно на вас.

Споделяте твърде много, твърде рано

Факт е, че за да опознаете останалите, трябва да сте готови да споделите доста неща за себе си, но издаването на прекалено много подробности и детайли от личния ви живот още при първото ви запознанство може да доведе до много неловки ситуации. Избягвайте да споделяте лични проблеми и изповеди прекалено бързо. Харесваните хора позволяват на другите да ги напътстват към правилния момент за споделяне на лични истории.

Споделяте твърде много в социалните мрежа

 Проучванията показват, че хората, които разкриват напълно живота си в социалните мрежи, го правят от желание да бъдат приети и оценени. От Pew Research Center са установили, че прекаленото споделяне в социалните мрежи е предпоставка за лоши отношения на работното място. Въпреки че в нашето съвремие това е важен начин за изразяване на идентичност, ние трябва да бъдем много внимателни и преднамерени в това, което споделяме за себе си в интернет. Хората нямат нужда да знаят какво сте яли на закуска, обяд и вечеря, нито пък колко пъти сте разхождали кучето си през деня.

Травис Брадбери, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз