Онова митично щастие и как да го постигнем

27 май 2017 г., 12:00
252

g-stockstudio / Shutterstock

Всеки иска да бъде щастлив, всъщност мнозина искат да са още по-щастливи, отколкото са сега. Това е просто част от човешката природа, пише Bright Side.

Но знаете ли какво се крие зад тези почти абстрактни стремежи? Нека видим.

Хирокампусът е онази част от мозъка ни, която е отговорна за щастието и емоциите. Тя се активира от приема на серотонин - невротрансмитер, който произлиза от вид аминокиселини и се среща най-често в пуйката. Серотонинът помага за настроението, съня, ученето и апетита.

Има и други неща, които може да направите, за да повишите положителните усещания. 20 минути навън при хубаво време вдигат настроението ви, подобряват паметта и засилват мисленето. Може да включите и малко физически упражнения, те повишават ендорфина. Идеалната температура за добро настроение е 14 градуса.

А хората се чувствайт най-доволни, работейки неща като архитект, актьор, свещеник и пожарникар. Скандинавците определено са пък най-щастливите нации, макар че в Австралия също се определят като особено доволни от живота. Най-големи оптимисти са мексиканците. Двете неща, които правят нациите щастливи, са чувството за единство и националните чествания. Съвременното консуматорско общество се явява най-големият враг на щастието, тъй като придава материално значение на всичко.

Здравите хора са 20 процента по-щастливи от другите, а женените - с 10 процента по-щастливи от неженените.

Редовният сън също е важен за щастието; хората, които не си доспиват, обръщат повече внимание на негативните неща.

Ключови думи:
Коментари